Moje omiljeno slatko-Kozaracka mekusa

[IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p64/Kuharica/Picture164.jpg[/IMG]

Potrebno:
400 gr brasna
500 ml vode
2,5 solje secera
2 solje vode
4 kasike pekmeza od sljive ili jabuke
malo ulja
malo limuntosa ili sok od limuna

Priprema:
Vodu prokljucati pa u nju dodati brasno i lagano mjesiti dok se nepocne odvajati od ivica serpe (bas kao i za tulumbe).Mozete malo dodati i secera u smjesu tako onda stavljate manje u agdu. Ako je potrebno vode vise ili brasna uvjek mozete dodati tokom mijesanja. Gotovo ukuhano tijesto staviti da se hladne. Kada se malo prohladilo dobro ga namladiti kao sto bi to uradili sa bilo kojim tijestom. Pomastiti tepsiju i lagano rukama dobro istanjiti tijesto po tepsiji . Lagano uzeti jako ostar noz blago ga pomastiti i isjeci kao sto bi baklavu ili kolace na kocke. Staviti u prethodno zagrijanu pecnicu i peci dok nebude tijesto peceno.Netreba da porumeni jer ovako tijesto je teze za porumeni a ako ipak volite rumeno okrenite gornje grijace u pecnici kada se vec tijesto ispece samo da bi porumenilo.Dok se tijesto pece u serpu napraviti zaljev od vode, secera, pekmeza i par kriski limuna ili malo limuntosa.

Kuhati agdu dok nedobijemo gusti sirup i kada je kolac pecen preliti ga vrelom agdom. Kolac sluziti kad je hladan i servirati ga skupa sa umakom tj sokom tako da se moze umakati u sok dok se jede.

Neznam da nas dosta zna za ovo slatko ali je recept jos mojih nena koje su ga uvjek pravile, tako da mi je ostalo jedno od omiljenih jela….

Komentariši