Pogacice sa sirom

 [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p64/Kuharica/Picture146.jpg[/IMG]

Potrebno za tijesto:

80 ml jogurta
80 ml ulja
200 gr putera ili margarina (sobne temperature)
2 zumanjka (+ jedan za premazivanje )
1 kasika suhog kvasca
malo soli
kocka secera
3 case brasna + jos po potrebi

Fil:
pola case mrvljenog feta sira ili domaceg sira
malo persuna (sitno nasjeckan)
1 jaje

Priprema: Nakvasati germu u mlaku vodu skupa sa secerom . Ostaviti oko 10-tak minuta da nakvasa. U vecu posudu staviti brasno pa napraviti udubinu u sredini i staviti nakvasalu germu, jaja, ulje, puter i sve lagano mjesiti. Po potrebi dodavati vode ili brasna. Smjesa treba da bude bas kao za somuna. Dobro umjesano tijesto ostaviti oko 20-tak minuta da malo odmori. Od tijesta otkidati male loptice kao velicine oraha i pomocu ruku spljostiti ih u obliku manjeg diska. Svaki disk filovati sa smjesom od sira (sir dobro izgnjeciti, pa dodati persun i jaje). Ako sir nije slan od sebe po potrebi posoliti a ako je feta sir nije potrebno. Kada smo stavili malu kolicinu smjese u sredinu lagano preklopiti jednu stranu preko druge tako da dobijemo izgled kao skoljke. Za ljepsi izgled nemojte pogacice skroz zatvarati jer daje ljepsi izgled. Pripremljene pogacice premazati sa dobro umucenim zumancetom i ostaviti da stoje tako pripremljene oko 10-tak minuta pa peci u prethodno zagrijanoj pecnici 10-15 minuta ili dok lijepo ne porumene. Sluziti ih tople ili hladne.

Od iste smjese mozete napraviti i prazne pogacice koje su izvrsne uz razne namaze. Prijatno…

 

Komentariši