Domaca pogaca

Sastojci potrebni: 1,5 kg brasna, 1/2 kasicice soli, 1 kasicica bikarbone sode, 1 jaje za premazivanje, mlake vode prema potrebi.

Priprema; Brasno sipajte u posudu za mjesenje, napravite u njemu udubljenje i sipajte u njega bikarbonu sodu i so. Dolivajuci postepeno mlaku vodu, zamjesite tjesto nesto tvrdje nego za obican hljeb. Tjesto dobro izradite na dasci za mjesenje i oblikujte ga u okruglu pogacu. Podmazite pleh i spustite pogacu u njega pritiskujuci je blago rukom. Uzmite vilicu pa njenim vrhom probodite pogacu na vise mesta po povrsini. Tamo gde probodete, pritisnite prednjim djelom zubaca viljuske tjesto da se na njemu oforme sare tipicne za pogacu. Sada pogacu premazite po povrsini razmucenim jajetom i stavite u zagrijanu pecnicu. Temperatura treba da je nesto manja nego temperatura za lepinju, ali veca nego temperatura za hljeb. Kad dobije zlatno mrku koricu, izvadite je iz pecnice i uvijte u ciste salvete. Sluzite toplu uz sir i kajmak. Pogaca se inace lomi rukom , noz nije potreban.Prijatno!!!

Komentariši