beats by dre cheap

Manti/Turski ravioli

Ovo jelo me podsjeca na nesto izmedju piroski i mantija ali se prave na drugaciji nacin nego ijedno od navedenih jela.Ipak rezultat je izvanredan i jako ukusan.

 

Sastojci potrebni:

1/2-1 kg mljevenog mesa

1 jaje

250 ml vode

casa od 250 ml brasna( jos malo za razvijanje)

1 crveni luk sto sitnije isjecen ili mozete ga izribati

malo mente

sol , biber

Priprema: Meso sastaviti u posudu skupa sa lukom koje smo dobro samljeli ili izribali.Dodati malo mente, sol i biber i sve dobro izmjesati te poklopiti sa plasticnom folijom i ostaviti u frzider na jednu pola sata dok pripremate jufku.

Za jufku: Uzeti casu vecu brasna i u sredinu staviti jedno jaje.Dodati sol i blago umjesati pa lagano dodavati mlaku vodu .Lagano mjesiti rukama tako dok nedobijemo tjesto bas kao za pite. Na ruke pred sami kraj politi malo ulja tako da sa ruku vam spadne ostatak tijesta i da od ivica posude pokupite visak tjesta te tijesto oblikujete u glatku loptu. Odvojite komad tijesta a ostatak uzmite i pokrijte blago mokrom kuhinjskom krpom tako da se jufka nebi susila.

Komad koji ste otkinuli stavite na dobro pobrasnjen sto i oklagijom uz lagano dodavanje brasna razvaljajte na tanku jufku bas kao za pite. Isjecite tako razvijenu jufku na manje kockice velicine 2 cm i u svaku kockicu stavite po malo smjese mesa izmedju prstiju i slijepite sve ivice skupa.Ako slucajno se jufka pocela susiti i imate poteskoca da slijepite coskove onda malo prste pokvasite vodom i onda slijepite ivice.

Nastavite raditi ostatke jufke dok sve nezavrsite. U vecu serpu stavite vodu da prokljuca koju odmah posolite. Ubaciti manti u vodu i kuhati jednu 7 minuta ili dok ne isplove na povrsinu vode sto znaci da su skuhane.

[IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p64/Kuharica/manti.jpg[/IMG]

Dok se manti kuhaju pripremite sos na sljedeci nacin:

Uzmite 250 ml jogurta i dodajte u njega 2 cesnja bijelog luka koje dobro istucete ili izgnjecite.Blago posolite i izmjesajte sve sastojke skupa (obratite paznju da je jogurt sobne temp.)

Drugi sos uzmite 1 kasiku paste od paradajza i dodajte malo vode.Dobro izmjesajte i pustite da prokljuca dok se malo nezgusne masa.

Treci sos uzmite par kasika putera(maslaca) lagano ga rastopite na vrucem plehu i kad se rastopi u njega dodajte malo crvene mljevene paprike.

Gotove manti vadite na veci tanjir. Preko njih prelijte sok od jogurta, preko jogurta paradajz sos i nakraju rastopljeni puter.

Sluzite toplo :) Ko zeli moze nakon sto su se izvadili iz vode zapeci pa onda preliti sa sosovima. To je ako volite vise da hrste i da su peceni umjesto kuhani.Sve u svemu necete se pokajati ni sa jednom verzijom.Prijatno i uzivajte :) Jelo ukrasite sa frskim isjecenim persunom.

[IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p64/Kuharica/man.jpg[/IMG]


http://bosniancook.blogger.ba
14/06/2007 00:21