beats by dre cheap

Bulgur i meso

U zadnje vrijeme plaho sam zainteresovana za Turska jela, i svaka koja sam do sad oprobala su me plaho iznenadila sa ukusom. Nabavila sam sebi neke od njihovih recepata i sad se bacila na probe.Evo poneki koji sam odskoro probala......

[IMG]http://i193.photobucket.com/albums/z20/MojeTorte/bulgur.jpg[/IMG]

Sastojci potrebni:

1 casa od 250 ml bulgura

1 casa od 250 ml kljucale vode sa kockom od juhe

1 veci paradajz ili 2 manja

1 kasika ajvara

1 glavica sitno nasjeckanog crvenog luka

par cesnja bijelog luka

zacini: so, biber, vegeta

2 kasike maslaca i malo maslinovog ulja

Priprema: Zagrijati manju serpicu sa 2 manje kasike maslaca i staviti malo maslinovog ulja na to. Zatim na toj masnoci preprziti glavicu crvenog luka koje nasitno nasjeckamo i par cesnja bijelog luka.Dodati dobro oprani i isjeckani paradajz. Dobro izmjesati i preprziti 2-3 minute. Oprati bulgur i dodati na luk. Prokljucati 250 ml vode i ubaciti kocku za juhu i podliti bulgur i povrce. U tu smjesu ubaciti kasiku ajvara ili kasiku paradajz sosa , zaciniti sa soli , biberom ili vegetom i pustiti da prokljuca. Kuhati poklopljeno 10-tak minuta ili dok se sva voda (tekucina) neupije tj ne ispari.Kada je skuhano iskljuciti sparet i serpu prekriti sa papirnom maramicom ili debljim papirom , poklopiti i ostaviti 5-10 minuta da se masa dobro ohladi i ispari pomocu papira. Sluziti uz preprzeno meso po zelji sa raznim povrcem.

 


http://bosniancook.blogger.ba
14/05/2007 22:12