Bulgur i meso |
|
U zadnje vrijeme plaho sam zainteresovana za Turska jela, i svaka koja sam do sad oprobala su me plaho iznenadila sa ukusom. Nabavila sam sebi neke od njihovih recepata i sad se bacila na probe.Evo poneki koji sam odskoro probala...... [IMG]http://i193.photobucket.com/albums/z20/MojeTorte/bulgur.jpg[/IMG] Sastojci potrebni: 1 casa od 250 ml bulgura 1 casa od 250 ml kljucale vode sa kockom od juhe 1 veci paradajz ili 2 manja 1 kasika ajvara 1 glavica sitno nasjeckanog crvenog luka par cesnja bijelog luka zacini: so, biber, vegeta 2 kasike maslaca i malo maslinovog ulja Priprema: Zagrijati manju serpicu sa 2 manje kasike maslaca i staviti malo maslinovog ulja na to. Zatim na toj masnoci preprziti glavicu crvenog luka koje nasitno nasjeckamo i par cesnja bijelog luka.Dodati dobro oprani i isjeckani paradajz. Dobro izmjesati i preprziti 2-3 minute. Oprati bulgur i dodati na luk. Prokljucati 250 ml vode i ubaciti kocku za juhu i podliti bulgur i povrce. U tu smjesu ubaciti kasiku ajvara ili kasiku paradajz sosa , zaciniti sa soli , biberom ili vegetom i pustiti da prokljuca. Kuhati poklopljeno 10-tak minuta ili dok se sva voda (tekucina) neupije tj ne ispari.Kada je skuhano iskljuciti sparet i serpu prekriti sa papirnom maramicom ili debljim papirom , poklopiti i ostaviti 5-10 minuta da se masa dobro ohladi i ispari pomocu papira. Sluziti uz preprzeno meso po zelji sa raznim povrcem.
|
|
http://bosniancook.blogger.ba 14/05/2007 22:12 |