beats by dre cheap

Falafel

[IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p64/Kuharica/falafel.jpg[/IMG]

Sastojci potrebni:

1 konzerva graha slanutka ocjedjena (chickpeas)

1 glavica crvenog luka sitno nasjeckana

30 gr frisko nasjeckanog persuna

2 glavice bijelog luka sitno nasjeckanog

1 jaje

2 manje kasicice mljevenog kumina (cumin)

1 manja kasicica  korijandera

1 manja kasicica soli

malo bibera

cayenne (kajen) paprike manja kasicica

5 ml soka od limuna

1 manja kasicica  praska za pecivo

15 ml ( 1 kasika supena) maslinovog ulja

110 gr prezle

ulje za przenje

pita bread kolicine po osobama

Umak od jogurta:

1 jogurt

 pola krastavca oguljen i sitno nasjeckan

1 kasicica suhog ili friskog  vlasca

 sol i biber  po ukusu

15 ml (1 kasika) majoneze

 

 Priprema: U vecu posudu dobro izgnjeciti slanutak (sa gnjecilicom za pire ) dok se nedobije gusta smjesa (pasta) . U blenderu dobro izblendati luk, persun i bijeli luk dok nebude smjesa izjednacena pa dodati izgnjeceni slanutak. U manju posudu staviti jaje koje dobro  izmutimo pa dodamo korijander , sol, biber, kajen papriku,sok od limuna i prask za pecivo. Umjesati u smjesu gdje je slanutak skupa sa maslinovim uljem . Lagano dodati prezlu dok nedobijemo smjesu gdje nije vise rijetka vec moze se lijepo oblikovati. Po potrebi dodati manje ili vise prezle. Oblikovati 8 loptica i spljostiti ih kao pljeskavice. Zagrijati ulje na srednjoj temp.i lagano ubacivati falafel da se przi par minuta sa jedne pa onda prevrnuti na drugu  . Kada su przene vaditi ih na tanjir koji smo oblozili sa papirom da bi pokupio visak masnoce.U posudu manju uzeti jogurt dodati krastavac, vlasac, sol , biber i majonezu. Dobro izmjesati i ostaviti u frizider jednu pola sata. Uzeti pita bread ili domacu lepinu i razrezati na pola .U svaku pitu staviti falafela po zelji i raznog povrca kao salata, krastavci, paradajz, mrkva ili sta ko vec voli pa preliti sa sosom od paradajza. Prijatno!!!!

 

 Napomena: Ko voli ljuto neka stavi hot sos po zelji da bi bilo malo ljuce :)

 


http://bosniancook.blogger.ba
01/02/2007 01:27