beats by dre cheap

Domaci sir

Dragi moji blogger odavno imam zelju na nas pravi domaci sir (kraviji) ali nazalost otkako sam dosla u Ameriku to je jako tesko ovdje.Kao prvo mlijeko nije tako kvaliteta ako kupis u obicnoj trgovini a farmi ima malo manje oko nas tako da se harno ni mlijeka nemoze da kupi a ni sira.Za sirnice sam uvjek koristila cottage cheese stim da dok je slozim i pocnem da prebacivam tj rolam u tepsiju onaj sir sav izleti iz jufke svijedno sto i brasna stavim i sve. Ovih dana sam dumala i igrala se oko recepata i konacno sam napravila pravi nas domaci sir. Sirnica je samo tako ukusna bila a sir je mashAllah da se ne urekne neopisljiv.Plaho me je podsjetilo na moje djetinstvo kad sam gledala mamu i nenu kako sire i davila se sa maslanicom i sirom. Evo svoj recept djelim i sa vama pa probajte necete se pokajati.

Slike slijede:

[IMG]http://i100.photobucket.com/albums/m23/Kozarcankaa/Picture3622-1.jpg[/IMG]

  [IMG]http://i100.photobucket.com/albums/m23/Kozarcankaa/Picture3625-1.jpg[/IMG]

I naravno sirnica koju nisam bolju pojela otkako sam dosla u USA

[IMG]http://i100.photobucket.com/albums/m23/Kozarcankaa/Picture3626-1.jpg[/IMG]

Sastojci potrebni:

1 galon mlijeka -preporucujem whole milk jer je mnogo masnije ( 3.78 litre)

4 kasike supne destiliranog sirceta( 4 tbs white distilled vinegar)

Cista gaza

Cjedilo

po zelji malo maslaca i soli

Nacin pripreme: Mlijeko sasuti u veliku serpu. Staviti na pleh na srednjoj temperaturi dok nedodje do kljucanja uz redovno mjesanje da nebi zagorjelo pa da vam se onda i sir cuje. Kada je mlijeko pocelo da kljuca dodati 4 kasike distiliranog sirceta i mjesati sa zicom postepeno. Mlijeko nakon kratkog vremena ce poceti da se grusa (siri) tako da cete za kratko vrijeme dobiti sir. Mjesati obavezno tako da se moze svugdje umjereno da siri.Kada podloga ispod sira postane kao sirutka onda skinuti sa pleha to znaci da nece vise moci se siriti.Pripremiti cistu gazu i cjedilo. Izliti kljucali sir u cjedilo preko koje je stavljena gusta gaza. Uzeti casu hladne vode i podliti sir koji put tako da nebi gdje jos bilo sirceta mirisa mada sve ispari tokom kuhanja i uoste se nigdje necuje.Ako zelite sir da bude meksi mozete ga po potrebi odmah korisititi.Ako pak zelite da imate tvrdji sir koji mozete mrviti kasnije za potrebe ili pite a i rezati nozem na kriske onda poklopite ostatcima gaze i stavite tanjir pa u tanjir nesto tesko i ostavite na sobnoj temperaturi tokom noci. Sutradan skinite gazu i stavite u frizider. Mozete ga rezati na kriske za mezu ili vec zavisi koje potrepstine trebate.

Napomena: Ovaj sir je neslan.Prema tome ako zelite da imate slani sir za meze ili slicno dobro posolite mlijeko prije nego stavite sirce, jer cete tako dobiti slani sir. Takodje ako volite malo masniji sir u mlijeko stavite komada maslaca pa cete dobiti mnogo masniji sir.

Dobije se oko pola kg sira. Uzivajte i vi i vasi najmiliji jer ja sad bez njega nemogu. Prijatno vam!!!!!


http://bosniancook.blogger.ba
15/01/2007 22:02