Lazanja sa tikvicama |
|
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img242.imageshack.us/img242/7788/lazmt8.jpg[/IMG][/URL] Sastojci potrebni: 500-700 gr tikvica 50 gr maslaca malo vegete, soli , bibera pakovanje lazanja 100 gr mozzarelle friske casa permesan sira Za sos: 50 gr maslaca 4-5 kasika brasna litar mlijeka zacini Nacin pripreme: Tikvice oguliti i isjeci ih uzduz na malo tanje trake. Zatim pomastiti lim zaciniti tikvice i poredati ih po limu pa ispeci jednu 10-tak minuta dok se malo ne smeksaju. Lazanje skuhati u blago posoljenoj i pomascenoj vodi dok se neskuhaju jedno 10-tak minuta ili prema uputama na kutiji. Sos pripremiti stim sto maslac rastopite pa lagano preprzite brasno na njemu i uz konstano mjesanje dodajete mlijeko lagano tako da nebi bilo grudvica. Kada dobijete jednaku smjesu zacinite po zelji i ostavite da se zgusne. Uzeti vatrostalnu posudu i staviti u nju malo besamel sosa na dnu pa poredati 3 lista lazanje, po njima tikvice, pa naribanu mozzarelu ili sir po zelji. Opet prekrijte lazanjom listovima i slijedite postupak. Na vrhu stavite listove lazanje, pa premazite sa besamel sosom, prekrijte ostatkom mozzarelle i pospite permesan sirom. Pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 220 oko 20-25 minuta ili dok sirovi nebudu lijepo rastopljeni i rumeni. Ohladite malo izrezite na kocke i sluzite toplo .Prijatno :) |
|
http://bosniancook.blogger.ba 15/01/2007 21:45 |