Princez krofne |
|
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img468.imageshack.us/img468/7813/krofnecz0.jpg[/IMG][/URL] Krema: Tijesto: 5 sitnijih ili 4 krupnija jaja Krema:Zumanjke sa secerom izmjesati pjenasto, dodati brasno, vanila secer i malo hladnog mlijeka samo da bi razredili malo smjesu.Pomjesati i zaliti sa kljucalim mlijekom.Zatim kremu staviti na paru i uz konstatno mjesanje miksati dok se smjesa nezgusne. Kremu ohladiti , pa zatim u hladnu krijemu pjenasto umutiti gotovo izmjesani maslac. Tijesto:Brasno prosijati da nebi bilo grudvica. Zagrijati pecnicu na 250 C pa kad se tjesto ubaci onda smanjiti na 225. Vodu i mlijeko zagrijati dok nepocne da kljuca.Dodati margarin i malo soli i pustiti da se masa otopi. Zatim lagano uz konstantno mjesanje dodavati barsno. Jako dobro i brzo mjesati da se nebi stvorile grudvice. Zatim vratite posudu nazad na pleh i kuhati uz konstantno mjesanje dok se smjesa nepocne odvajati od ivica serpe. Skinuti sa pleha i smjesu sasvim malo ohladiti.Zatim dodavati jedno po jedno jaje i dobro mjesati da bi se masa sva dobro izjednacila. Tjesto treba da bude jako gusto i nesmije se razlijevati. Uzeti lim za kolace koje cemo dobro namastiti i staviti papir za pecenje.Kasikom vecom stavljati male hrpice ili smjesu napuniti u spricu za torte i lagano istiskati na pripremljen lim. Temperaturu smanjiti sa 250 na 225.Peci na jakoj temperaturi 225 C oko 10-tak minuta ili dok nebudu lijepo rumeni. NIPOSTO OTVORATI PECNICU TOKOM PECENJA. Ako ovo ucinite nece biti napuhane i cim ih izvadite spljosnit ce se jos vise. Kada su krofne pecene ostaviti da se hlade. Kada su ohladjene lagano nozem prerezati vrh i puniti ih kremom te poklopiti sa poklopcem i posuti sa secerom u prahu.Po zelji moze se krema i filovati unutra umjesto da ih rezete stim da uzmete sprice za trote i kreme i siljatim vrhom probodete svaku krofnu i istisnete kreme unutra. Napomena: U fil mogu da idu razne varijante.Ja nekad volim i samog slaga a i voce razno,kao sto je kiwi, mandarine,ananas, jagode, maline itd. Budite kreativni ...po zelji mogu se preliti i sa rastopljenom cokoladom.....Prijatno....
|
|
http://bosniancook.blogger.ba 15/01/2007 21:39 |