beats by dre cheap

Kineska riza sa mesom

 [URL=http://imageshack.us][IMG]http://img67.imageshack.us/img67/1884/sweettzk0.jpg[/IMG][/URL]

Sastojci potrebni za rizu:

300 gr oprane rize

voda

kasicica soli

90 ml ili 6 vecih kasika ulja

2 veca jaja

115 gr sitno nasjeckane mrkve (4 manje )

soli i bibera

100 gr zamrznutog graska

85 ml soy sosa

1 manja kasika sesamovog ulja ( po zelji )

Nacin pripreme: Rizu dobro oprati i skuhati je pa je prostarti na tepsiju ili tacnu da se dobro ohladi. Skuhati je u vodi sa malo soli ili vegete. Zatim zagrijati 2 kasike (30 ml) ulja na srednjoj temperaturi i ispeci 2 jajeta pa odstraniti da se malo hladnu.U istu tavu staviti grasak i mrkvu i dobro preprziti ( po mogucnosti malo mrkvu prvo skuhati da bi bilo mehko). U tako preprzenu mrkvu i grasak staviti rizu ohladjenu , i prziti sa jos malo ulja ako je potrebno jednu 2 minute samo toliko da bi je opet zagrijali. Zatim dodati i jaja i sve lagano dinstati. Na kraju dodati soy sos i sve dobro izmjesati.Po zelji da bi dobili vise ukus kineske rize dodajte malo susamovog ulja za bolji smek.Po zelji moze se dodati i gljive i malo pariluka (zelenih pera od luka). Po potrebi zaciniti sa soli i biberom i sluziti sa mesom koji pripremimo na sljedeci nacin.

Piletina na kineski nacin:

5-6 komada vecih pilecih prsa bez kostiju

casa brasna

2 kasike ulja

2 kasike skrobnog brasna

sol, biber

1 jaje

vode po potrebi

ulje za przenje

Nacin pripreme: Meso prvo dobro oprati pa ga malo posusiti . Zatim ga dobro nasoliti i pobiberiti. Napraviti smjesu od brasna , ulja , soli i bibera, 1 jajeta i vode po potrebi da smjesa bude prilicno gusta. Meso potrpati u smjesu i ostaviti par minuta da se dobro natopi. U dublju serpu staviti ulje dok nebude vrelo. Vaditi lagano kamdice mesa i bacati na tako pripremljeno vrelo ulje. Prziti uz redovno prevrcanje jednu 5-7 minuta ili dok nebude peceno i lijepo rumeno. Vaditi przeno meso na tanjir koji smo oblozili sa papirom tako da bi papir pokupio ostatak masnoce na mesu. Sluziti skupa sa rizom uz razne sosove dok je toplo. Izvrsno je i kad je hladno.....Prijatno......


http://bosniancook.blogger.ba
15/01/2007 21:24