beats by dre cheap

Lahmacun

Lahmacun (za 6-7 osoba)

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img125.imageshack.us/img125/7054/lahmacunud1.jpg[/IMG][/URL]

Ovo je moj pokusaj :)

Za tijesto je potrebno:
Brasno
Kvasac
Mlaka voda

Za smjesu mesa:
800 gr fasiranog mesa
1,2 kg paradajza (oguliti ga)
5 osrednjih glavica luka
so
biber crni
crveni biber (ko voli malo ljuce)

Dodatak:
Zelena salata
Mladi luk
Po zelji paradajz

Priprema: Zamjesiti tijesto od brasna germe i mlake vode te ostaviti da odstoji sat do dva sata, dok dobro ne nadodje. Nakon toga sitno isjeckati luk i posoliti da odstoji, da se smeksa jedan sat. (Ovo je bitno jer se ovo jako brzo ispece, pa luk ne moze da smeksa bude tvrd i osjeti se). Zatim tu dodati fasirano meso, i oguljen i skroz na sitno isjeckan paradajz (mozete ga i izrendati). Dodati zacine, ne zaboravljajuci da smo luk vec posolili dakle po zelji mozda jos malo soli, crnog i crvenog bibera. Tu smjesu dobro izmijesati i ostaviti jos malo da odstoji kako bi paradajz pustio svoj sok. Nakon toga uzeti tijesto i napraviti kuglice za razvijanje te razviti tijesto kao sto razvijate jufku za pitu, samo malo deblje. Najprakticnije je ako pecete u plehu, kako bi ste mogli izrezati na cetiri komada. U tom slucaju biste trebali razviti jufku cetvrtasto, kao sto je gore prikazano.
Zatim jufku staviti u jako malo pomascen pleh, znaci malo ulja i to prstima ili kasikom razmazati i staviti tijesto. Nakon toga uzeti smjesu sa mesom i rasporediti tako da ne bude ni previse ni premalo, i odozgo posuti malo onoga safta sto se stvorilo od paradajza (kako se ne bi isusilo dok se pece) te peci na najjacoj temparaturi. Kontrolisati cesto, jer se jako brzo pece, provjeravati da li je odozdo peceno. Nakon sto je peceno rezati na cetiri komada. U jednu zdjelu staviti celofan papira tako da mozete prekriti i odozgo da se ne bi hladilo i kada sluzite, sluziti najprije one odozdo, dakle one koje ste prve ispekli, zato sto se oni u medjuvremenu smeksaju i budu mnogo ukusniji. Sa strane spremiti zelenu salatu, sitno narezanu sa mladim lukom, uljem i sa dosta limuna, te po zelji staviti u cosak salate i rolati kao palacinak. Mozete tu dodati i dva tanko narezana paradajza po zelji, ne pretjerujuci, posto u mesu svakako ima puno paradajza. A mozete jesti i bez salate i  kada sluzite, sluziti najprije one odozdo, dakle one koje ste prve ispekli, zato sto se oni u medjuvremenu smeksaju i budu mnogo ukusniji. Sa strane spremiti zelenu salatu, sitno narezanu sa mladim lukom, uljem i sa dosta limuna, te po zelji staviti u cosak salate i rolati kao palacinak. Mozete tu dodati i dva tanko narezana paradajza po zelji, ne pretjerujuci, posto u mesu svakako ima puno paradajza. A mozete jesti i bez salate. Kada sluzite, sluziti najprije one odozdo, dakle one koje ste prve ispekli, zato sto se oni u medjuvremenu smeksaju i budu mnogo ukusniji. Sa strane spremiti zelenu salatu, sitno narezanu sa mladim lukom, uljem i sa dosta limuna, te po zelji staviti u cosak salate i rolati kao palacinak. Mozete tu dodati i dva tanko narezana paradajza po zelji, ne pretjerujuci, posto u mesu svakako ima puno paradajza. A mozete jesti i bez salate.


 

Savjet plus: Ako vam slucajno ostane viska tijesta (posto ja tijesto uvijek mijesim napamet, otprilike, Smile , mozete napraviti smjesu od mladog sira, malo pavlake, jaja i soli te prematati preostalo tijesto i ispeci na isti nacin kao i ovo gore sa mesom Isto tako ispadne jako ukusno.

Prijatno!

Zahvaljujem se seki Emini na prilozenom receptu , za detaljne slike oko pravljenja recepta pogledajte forum pod pite i peciva :)


http://bosniancook.blogger.ba
15/01/2007 21:20