beats by dre cheap

Marmelada od grozdja

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img201.imageshack.us/img201/8264/mermleadaqe9.jpg[/IMG][/URL]

Potrebno:

3-4 kg crnog grozdja, po mogucnosti domaceg
secer za zeliranje
1 paketic limuntosa
ili 2-3 svjeza limuna

Nacin pripreme :Oprati dobro grozdje i ostaviti da se malo ocjedi, zatim obrati zdrave bobe i staviti ih u veliku serpu. Nasuti vode dok ne prekrije bobe te staviti da se kuha. Kad prokuha smanjiti na nizu temperaturu i kuhati oko sahat vremena uz povremeno mjesanje. Kad se bobe dobro skuhaju malo ohladiti te procjediti sok kroz cistu gazu ili gustu cjediljku, poput sita za brasno. Sasuti u vecu posudu sok koji smo procjedili i izmjeriti koliko tecnosti ima. Na litar soka ide kilogram secera za zeliranje. Promjesati sve dobro te dodati limuntos ili svjezi limun. Ponovo kuhati na niskoj temperaturi dok se malo ne zgusne.Povremeno mjesati. Vrijeme kuhanja je ca. 40 min., zavisno od vrste grozdja. U medjuvremenu pripremiti galone, dobro ih oprati toplom vodom te ih osusiti u toploj rerni na 50 °C par minuta . Kad se ukuha sok, dobije se gusta masa ali koja je jos uvjek tecna, moze se za probu odvojiti par kasika smjese i vidjeti dali ce se zgusnuti kad se ohladi. Ako se zgusne izmaknuti i ostaviti oko 20 min da se malo ohladi te sipati u pripremljene galone koje poslije odmah zatvorimo da bi se vakumiralo. Ako pravimo vise marmelade moze se dodati i konzervans kako bi duze moglo da stoji. Gotovu marmeladu ostaviti na tamno i hladno mjesto.

 


http://bosniancook.blogger.ba
10/10/2006 14:51