beats by dre cheap

Sarajevski stari recepti

Provjerite dno ovog posta za nove recepte




Begovi kolacici

Sastojci potrebni:
1,50 kg mljevenog mesa (govedina, bravetina, teletina)
250 gr crvenog luka
120 gr rize
10 gr paradajz pirea
4 komada jaja
250 gr maslaca
250 gr milerama
zacini so i biber

Nacin pripreme:Rizu kuhati da bude do pola mekana, samljeti tri vrste mesa navedeni gore ili jednu po zelji. Dodati napola kuhanu ohladjenu rizu, paradajz pire , sitno sjeckani crveni luk, jaja , so i biber. Sve izmjesati i formirati u vidu manjeg oraga. Na maslacu prziti brasno da bude svijetle boje , naliti fondijem ( supom od kostiju ) i kuhati jednu 15 minuta. Zatim dodati formirane kolacice i kuhati 15 minuta.Dotjerati ukus sa biberom i solju po potrebi.Skinuti sa stednjaka , malo ohladiti i izlupati jedno jaje sa mileramom i povezati saft. Prijatno !!!

Sarajevska corba

Sastojci potrebni:
500 gr teleceg mesa
300 gr korjenastog povrca
100 gr maslaca
100 ml ulja
200 gr brasna
50 gr bamije
3 jajeta
200 gr milerama
zacini-so, biber, persun i sok od limuna

Nacin pripreme:Telece meso na kockice izrezati, korjenasto povrce takodje isjeci na kockice i sve dobro isprziti na ulju. Posuti sa brasnom i sve jos malo prodinstati, pa donaliti vode i kuhati. Kada je meso i povrce skuhano dodati svijezi maslac, kuhanu bamiju i zacine.Meso ohladiti i premazati zumancetom i mileramom.

Bascarsijska corba

Sastojci potrebni:
500 gr mljevenog teleceg mesa
200 gr brasna
100 gr crvenog luka
1 kg telecih kostiju
200 gr korjenastog povrca
100 gr maslaca
100 ml ulja
100 ml milerama
3 jaja
zacini-so, biber, persun list i limun

Nacin pripreme:Korjenasto povrce dobro oprati i isjeci na manje kocke i skuhati sa kostima uz dodatak zacina.U posebnu posudu sastaviti mljeveno meso, sitno sjeckani crveni luk,malo brasna, so , biber, persun i sve dobro izmjesati pa praviti male kuglice (kao klikeri).Preprziti na maslacu gotovo pripremljene kuglice.U ulju preprziti brasno, naliti sa pripremljenom supom i kuhati jednu 10 minuta. Procjediti dodati przene kuglice od mljevenog mesa, prokuhati i na kraju premazati zumancetom i mileremom.

Klepe sa mileramom

Sastojci potrebni:
1 kg brasna
3 komada jaja
800 gr mljevenog mesa
200 gr crvenog luka
200 gr milerama
150 gr maslaca

Nacin pripreme:Zamijesiti tijesto sa brasnom i sa jajima i soli srednje tvrdoce. Razviti jufku malo deblju i isjeci na kvadrate 5x5 cm . Mljeveno meso posoliti, dodati biber, i sitno isjeckani crveni luk, sve dobro izmjesati pa stim puniti kvadrate jufke. Zatim ih presaviti u obliku trokuta (prstim a krajeve dobro slijepiti da meso ne ispada ). Zatim ih kuhati u slanoj vodi jednu 5 minuta. Kada je skuhano , klepe procjediti , preliti topljenim puterom , staviti u vatrostalnu posudu i preliti mileramom. Po zelji dodati sjeckani bijeli luk.

Jagnjeci cevap sa bamijom

Sastojci potrebni:
2 kg jagnjeceg mesa
400 gr maslaca
600 gr crvenog luka
120 gr paradajz pirea
300 gr bamije
zacini-so, biber, vegera, jedan karanfilic

Nacin pripreme:Jagnjece meso isjeci na krupnije kockice (4 komada po osobi) i preprziti dobro na maslacu. Na istom maslacu preprziti crveni luk isjecen na kockice i kada je skoro porumenio dodati paradajz pire i sve skupa malo preprziti. Dodati meso i vrelu vodu, sve dinstati uz dodatak soli i jednog karanfilica. Kada je meso skoro mekano dodati kuhanu bamiju (bamiju kuhati u vodi sa limunovim sokom).Sve skupa malo prokuhati, dotjerati ukus sa zacinima , svjezim maslacem i limunovim sokom. Servirati u prigodnoj posudi zgodnoj za brzo zagrijavanje. Servirati uz kriske limuna.

Sis-Cevap



Sastojci potrebni:
2 kg releceg ili janjeceg mesa
1 kg crvenog luka
700 gr rize
250 gr maslaca
120 gr paradajz pirea
500 gr svjezeg paradajza
zacini

Nacin pripreme:Meso bez kostiju i zilica isjeci na kockice 2x2 cm. Crni luk ocistiti i isjeci isto kao i meso.Nabadati na cackalicu meso, luk, meso.Sis cevap posoliti i sloziti u pleh.Preliti topljenim puterom i peci u pecnici sa malo vode i cekati da porumeni. Zatim sloziti u serpu i zaliti saftom iz tepsije. Po potrebi dodati tople vode, bibera i 1 karanfilic-lagano dinstati dok meso ne omekne. Rizu prebrati , oprati i preprziti na maslacu, dodati paradajz pire, svjezi paradajz bez kozice i sjemenki i zatim naliti vrelom vodom (razmjer 1:2) posoliti i prokuhati. Staviti u pecnicu da riza nadodje. Prilikom serviranja pilav stavljati kao podlogu a sis cevap preko.

Toliko za danas od mene.Prijatno vam !!!!



Samo da napomenem da svi ovi recepti se prave pretezno Ramazanom i svi sastojci su u kolicinama za 10 osoba. Sto znaci ako pravite za vas par ukucana umanjite sve kolicine u pola ili vise. Nastavicu dalje sa receptima cim nadjem vremena. A do tada isprobajte ove :)


http://bosniancook.blogger.ba
24/09/2006 17:16