beats by dre cheap

Neke od jela koja se nekad pravila u Bosni tokom Ramazana....

Ova lista ce se dnevno dopunjavati pa pogledajte dno ovoga posta za nove recepte.




Dzul serbe:
25 dkg cvijetova ruze
2,5 kg secera,
2.5 l vode

Priprema: Ociscenju ruzu (dulbesecerku) staviti u serpu, preliti hladnom vodom i staviti da se kuha.Kada voda poprimi boju od ruze, a latice ruze pobijele procjedite u vec pripremljen secer. Latice ruze bacite, a sok i dalje kuhajte zajedno sa secerom.Kad se ukuha 1/2 od ukupne kolicine, sok skinite i ostavite da se hladi prekriveno vlaznom krpom.Kada je ohladjeno spijate u bocu i zatvorite.Dzul-serbe se rastvara u hladnoj vodi , i sluzi se sa ledom i kriskama limuna.

Hosaf od suhi sljiva



Recept vec imate prilozen na blogu.

Razvarusa:
2 mjere mlijeka
1 mjera masnoce

Priprema; Staviti mlijeko i masnocu da prokljuca. Skinuti sa pleha i sasuti u brasno u kojem je pomjesano malo sode bikerbone.Kad se ovo ohladi dodati 2 jaja i sve dobro izmjesati i istanjiti pa isarati sa casom.Peci dok nebude rumeno i zaliti sa gustom agdom koja se pravi od pola kg secera i vode , koje kljuca par minuta dok nepostane vruci sirup pa zaliti tako vrucu razvarusu.

Ramazansko slatko sa pekmezom
1 solja masnoce (1/2 margarina, 1/2 ulja)
1 solja pekmeza
1 i po solja mlijeka
pola solje vode

Sve sastojke sastaviti i dobro ukuhati. Izmaknuti pa dodati brasno u kojem je manja kasicica praska za pecivo.Dobro rukom umutiti i onda dodati 2 jaja i sve dobro umutiti.Tijesto ce biti mehko kao halva.Od ovoga tijesta praviti manje gurabijice i redati ih na pobrasnjen pleh pa ih malo narezati na kvadratice po vrhu. Peci u zagrijanoj pecnici jednu 7-8 minuta na 200 C ili dok nebudu pecen.Ili moze se rastanjiti na pobrasnjen sto pa casom vaditi krugove koje preklopimo i pecemo na isti nacin.

Ramazanska kukuruza
3 fildzana kukuruze
3 fildzana bijelog brasna
3 fildzana slatkog mlijeka
2 fildzana ulja
2 cijela jajeta
1 prasak za pecivo, so

Sve sastojke koje su navedene gore lagano umjesiti u glatku smjesu i peci.Sluziti dok je toplo uz razna jela.

Bosanski SEVDIĐAH

10 jaja
3 solje secera
1kg kajmaka
pola litre ulja
1 prasak za pecivo
1 kvasac
pola margarina
brasna po potrebi
pakovanje jufki

Nacin pripreme: Sve sastojke zamjesiti kao za patispanju i ostaviti da nadolazi.Kada je smjesa nadosla onda staviti u tepsiju 2 lista jufke i tu smjesu izliti po jufki i opet prekriti sa listovima jufke.Staviti u sporet i staviti da se pece u prethodno zagrijanu pecnicu. Pripremiti agdu kao sto je pravimo i za baklave i pred sami kraj pecenja zalijevati po malo sa agdom .Malo znaci zaliti pa staviti u pecnicu pa opet nakon par minuta i sve tako dok se sva agda ne utrosi.Kada je gotovo isjeci na zeljene komade i sluziti .

Ikijas-Puding

2 litra vode
15 kasika secera

Ovo dvoje staviti da prokuha pa onda dobro ohladiti.Zatim uzeti saku borovnica, saku jagoda, i dvije oguljene izrendane jabuke i sve dobro skuhati 5 minuta. U drugu posudu umutiti 6 kasika pudinga od jagode ili maline i istresti u gornju smjesu i staviti da se jos malo kuha i onda sve istresti u posude.


Bosanske Cahije

1 kg prosijanog finog brasna
ulje
maja (koja se spravlja na sljedeci nacin)
2 dcl mlake vode, mala kasicica secera, kasika soli, kasika brasna i kvasac.Promjesati sve i ostaviti na toplom mjestu.

Priprema: Brasno se zakuha sa majom i mlakom vodom i pusti da nadodje. Tada se iskida na komade od po 1/2 kg. Zatim se svaki komad tijesta iskida na sest komada. Duboka tepsija se pomasti uljem i u nju se stavljaju komadi tijesta koji su prethodno na dasci oblikovani u stap i savijeni u spiralne kolutice.Peti komad se stavlja u kruh uz sami rub tepsije , a sesti u sredinu.Kada cahije nadodju stavljati ih u pecnicu i peci.
Postoji i drugi nacin oblikovanja cahija. U tepsiju se stavlja sest osmougaonih komada tijesta, koji se prilikom formiranja premazu uljem , kako za vrijeme pecenja nebi prionili jedan uz drugi.

Puh pecivo
Fino brasno
jaja
ulje
so

Priprema: Zakuha se tijesto sa jajima , zatim se tijesto razvuce u jufke, te se premaste i sloze jedna na drugu.Kada je to gotovo , staklenom casom ili plasticni (metalnim) kalupcicima rezu se u okrugla peciva i peku.

Ramazanski somun



Sastojci potrebni:
paket suhog kvasca
1 kasika secera
oko 400-450 ml mlake vode
4 vece case brasna
kasika soli
1 kasika maslinovog ulja

Za mazanje:
1 jaje
2 kasike

U manju posudu uzeti i nakvasiti kvasac sa 50 ml mlake vode i secerom.Izmjesati dok se kvasac ne rastopi.Uklopiti peskirom i ostaviti da stoji jednu 15 minuta. U vecu drugu posudu uzeti i prosijati brasno i sol.Dodati u tu smjesu narasli kvasac koji ce da izgleda kao spuzva.



Napraviti u sredini brasna lokvu i tu sasuti kvasac.Kad smo ga zamjesili istresti smjesu na pobrasnjen sto i dobro ga namladjivati jednu 10 minuta ili dok nebude skroz glatko gdje nigdje nebude mrvice jedne na njemu vise. Uzeti kasiku maslinovog ulja i premazati zdjelu iznutra i staviti izradjenu loptu somuna i premazati rukama sa ostatkom maslinovog ulja.Prekriti sa cistom salavetom i ostaviti jednu sat do sat i po dok se ne udupla u kolicini.Staviti nakvasalo tijesto na pobrasnjen sto. I dobro rukama stisnuti svugdje po tijestu da izadje sav zrak iz njega.



Zatim tijesto presjeci na 2 komada. Namladiti i oblikovati u lopte i opet pokriti jednu 15 minuta. Uzeti lim za pecenje i obloziti sa papirom, pa preko toga staviti pripremljene somune.Zatim sa dlanom vase ruke dobro pritisnite svaki somun da ga dobro stanjite i dobijete oblik okruglog somuna.U manji tanjir uzeti i izmutiti jaje i mlijeko.Zatim svoje ruke nakvasiti sa tom smjesom i dobro stisnuti rukama po somunu.Posuti sa curokot sjemenom ili suzamom i prekriti cistom salavetom pa ostavit da nadodje opet jednu 35-40 minuta.Zagrijati pecnicu na 450 F i staviti kljucale vode u jednu vatrostalnu posudu. Ovako ovu vodu staviti na dno resetke u pecnici a na srednju stavite somune da se pecu jednu 8-10 minuta ili dok lijepo ne porumene.Kada su peceni staviti ih na cistu salavetu da se ohlade.I sluziti dok su tople.

Trahana



Izlijevaca (kljukusa) sa suhim mesom i krompirom



Sastojci potrebni za tepsiju srednje velicine:
3-4 vece solje brasna (zavisi koliko ima osoba)
1 jaje
malo ulja
solja manja mlijeka
2-3 krompira srednje velicine
glavica crvenog luka
suhog mesa nasitnjeno na manje komade
soli
mlaka voda

Za preliti :
Mlijeko
slatka pavlaka

Nacin pripreme: Uzeti vecu zdjelu u koju cemo staviti brasno, jaje, mlijeko, ulje , sol i zamjesimo je sa mlakom vodom kao sto bi i obicnu kljukusu ili kvrgusu. U medjuvremenu zagrijati pecnicnu i staviti tepsiju da se malo zagrije. Nakon par minuta izvaditi je i lagano pomastiti pa razliti ovu smjesu tijesta po tepsiji. U posebnu posudu oguliti i dobro oprati krompir i isjeci ga na manje kockice kao sto bi za pitu krompirusu.U to iskrizati glavicu crvenog luka i zaciniti sa vegetom i biberom pa rukama posuti po tijestu. Zatim uzeti suho meso i izrezati na manje komadice (kockice) i posuti po krompiru. Neko ovo pravi i sa telecim ili govedjim mesom ali meni je bolje ovako. Staviti da se pece na 400 F jednu 30-40 minuta ili dok nebude peceno.Izvaditi iz pecnice i kraje podliti sa mlijekom a po vrhu posuti slatke vrhnje za kuhanje, pa vratiti u pecnicnu nazad ali ugasiti temperaturu pa tako ostaviti samo par minuta da se upije ta smjesa. Oni koji su u Bosni pa imaju pravi nas kajmak neka premazu pecenu izlijevacu sa kajmakom i onda malo mlijekom ili pavlakom. Izrezati na kocke po zelji i sluziti uz razne salate ili ja se sjecam kao djete to se je jelo sa trahanom , pa tako mi je i ostalo i ja tako volim. Prijatno :)



Potkuhana maslenica i sir



Za ovaj recept pogledajte ovdje ovaj link.Kome su potrebne slike da vidi detaljnije oko pripreme nek mi se javi na mail rado cu to dostaviti.

Rahvanija



Sastojci potrebni:
4 jajeta
1 solja secera (od bijele kafe)
1 solja dobro mljevenih oraha
1 solja rendanih jabuka
1 solja griza
pola praska za pecivo

Zaljev:
2 solje secera
2 i po solje vode

Nacin pripreme: Jaja i secer dobro umutiti dok smjesa se ne udupla u kolicini i bude blijede boje.Zatim lagano dodati prasak i dobro umutiti.Nakraju dodati samljevene orahe, rendanu tj izribanu casu jabuka, griz i sve dobro umjesati.Ako bude smjesa rijedja dodati brasna ili malo vise griza. Ko nevoli orahe nemoraju se stavljati moze ici i bez oraha. Pomastiti vatrostalnu tepsiju i izliti smjesu u nju i staviti u prethodno zagrijanu pecnicnu da se pece jednu 30 minuta ili dok nebude peceno. Dok se rehvanija pece pripremiti agdu sa vodom i secerom i ukuhati u sirup. Kada je rahvanija pecena preliti je sa vrucom agdom i ostaviti da se ohladi.Prije serviranja izrezati na kocke i posuti secerom u prahu ili mljevenim orasima po zelji. Prijatno :)

Zamolila bih sve one koje oprobaju ove recepte da nam se javi i po mogucnosti da nam dostave sliku. Lista ce se jos prosiriti tokom Ramazana :)...


http://bosniancook.blogger.ba
20/09/2006 21:00