beats by dre cheap

Cokoladna babka



Sastojci potrebni:
4 solje brasna
1 jaje cijelo
1 zumanac
vanila secer
kora jednog limuna
mala kasicica soli
200 ml mlijeka
2 kasike rastopljenog maslaca
mlaka voda
3 kasike kvasca
1 fildzan secera

Za fil:
2 fildzana kakao praha
casa nasjeckanih oraha
3-4 solje secera
1 kasika maslaca
1 kasika cimeta
1 vanila secer

Nacin pripreme: U pola vece solje nasuti mlake vode i nakvasiti kvasac sa malom kasicicom secera. Pustiti jednu 10 minuta da nakvasa. Zatim uzeti vecu posudu u koju stavimo brasno, pa napravimo razmak u sredini brasna gdje stavimo jedno jaje, jedan zumanac, fildzan secera, malo rastopljenog maslaca ili 2 kasike maslinovog ulja,kasicica soli,vanila secer, kora od jednog limuna pa sve dobro umjesimo skupa sa kvascem.Lagano dodajemo 200 ml mlakog mlijeka pa kad to utrosimo onda dodajemo vodu. Otprilike ide oko 2 vece solje vode ili zavisi do velicine jaja. Uglavnom zamjesi se isto kao i za strudle ili hljeb. Kada smo zamjesili smjesu izvaditi je na pobrasnjen sto i namladjivati jednu 5-10 minuta sto vise to bolje. Zatim pomastiti vecu i dublju posudu pa pripremljenu loptu staviti u posudu stim sto provaljamo malo po pomascenoj posudi da svugdje bude dobro i isto namoceno tijesto.Uklopiti smjesu i pustiti da se udupla u kolicini jednu 30-45 minuta zavisi koliko je kvasac frisak.Kada je nadoslo izliti je na pobrasnjen sto i podjeliti u dvije lopte koje malo namladimo pa opet ostavimo da stoji jednu 10 minuta dok pripremimo sve za razvijanje i filovanje. Razviti loptu tako da tijesto nebude ni debelo ni tanko , pa posuti sa filom.Fil dobijemo stim sto izmjesamo kako prah , secer i orahe sve skupa.Ako je slatki vam kakao prah stavljajte manje secera, a ako je gorki onda stavite vise. Obratite paznju da otprilike 1 cm bude prazan od ivica svugdje oko jufke tako da nebi izletjela sva smjesa. Zatim lagano urolati (ovako)i staviti u pomascen cetvrtastu posudu za kolace, na zig zag, ovako .Kada smo napravi obje i stavili u tepsije, onda lagano ili prstima ili mikserom napraviti smjesu od malo secera, cimeta, vanila secera i komadicem maslaca koji je sobne temperature.Dobro izmjesati ili izmiksati tako da ce te dobiti nesto kao tirit za baklave.Pomokriti malo ruke pa potrati svaku babku i posuti sa ovom smjesom. Ostaviti sve pokriveno salavetom jednu 20 minuta dok jos malo nadodju pa ih staviti u pecnicu da se peku.Peci na 350 jednu pola sata ili zavisi do kvaliteta sporeta, pa izvaditi.Pustiti da se potpuno ohladi tako da se fil malo scvrsne pa onda rezati na zeljene kriske.Prijatno !!!!

Za vecu sliku kliknite ovdje


http://bosniancook.blogger.ba
04/09/2006 02:07