beats by dre cheap

Krem baklava



Za fil baklave je potrebno;
6 zumanaca
500 ml vruceg mlijeka
pola case brasna
4-5 kasika secera
1 vanila secer

Za agdu:
7-8 fildzana secera
250 ml vode
1 kasika limunovog soka ili 2-3 kriske limuna
vanila secer

Za tijesto baklave:
1 casa rastopljenog maslaca
1 pakovanje gotovih jufki

Priprema: Da bi napravili fil zumancad umutimo sa secerom skupa i mutimo dok nebude blijede boje i prilicno kremasto. Umjesati brasno i sve dobro izmjesati. Lagano dodavati vruco mlijeko i kuhati dok smjesa nepostane gusta kao puding uz konstantno mjesanje sa zicom za kuhanje. Zatim smanjiti temperaturu na sto nizu i kuhati jos par minuta. Skinuti sa pleha i dodati paket vanila secera.Zatim napraviti sirup tako sto izmjesamo vodu i secer i pustimo da kuha, zatim dodamo sok od limuna ili par kriski limuna i pustimo jednu 5 minuta da se ukuha u sirup.Pecnicu zagrijati na 350 F. Uzeti cetvrtastu ili manju okruglu tepsiju i dobro namazati sa maslacem. Zatim staviti na podmascenu tepsiju list jufke pa dobro premazemo cetkicom maslac po jufki, tako poredati pola pakovanja stim sto svaki mastimo i redamo jednu na drugu jufku pa onda stavimo sav fil u sredino u onda prekrijemo ostatkom jufki koje takodje mastimo svaki put .Zadnjom jufkom prekriti i lagano podvrniti , dobro pomastiti i izrezati na 30 kockica manji . Peci na zagrijanoj pecnici na 35 F jednu 30 minuta. Zatim smanjiti na 300 F pa prekriti sa folijom baklavu i nastaviti peci jos 30 minuta tako da ce folija da sprijeci da nebi zagorijelo.Kada je peceno izvaditi iz pecnice i preliti sa hladnim sirupom vrucu baklavu.Pustiti da odstoji par sati pa onda nozem opet preci po kockama tako da provjerimo dali je sve lijepo odrezano do kraja kako bi mogli lijepo da vadimo svaku kocku.

Napomena: Ako su domace jufke i malo deblje onda podjelite fil na dva puta pa umjesto da ga bude samo na sredini filujte ga dva puta.Po zelji izmedju jufki mozete posuti i malo oraha sa secerom tako da dobijete dva razlicita ukusa. Baklavu kada je hladna prije serviranja posuti ili sa mljevenim pistacijama ili sa malo mljevenih oraha. Prijatno...


http://bosniancook.blogger.ba
01/09/2006 22:31