beats by dre cheap

Pogaca-Suncokret



Sastojci potrebni:
2 vece kasike kvasca
3-4 vece solje brasna
posebno 1 fildzan brasna za kvasac
1 fildzan jogurta ili kiselog mlijeka
1 solja mlakog mlijeka
2 solje mlake vode
2 kasike maslinovog ulja
1 jaje i 1 zumanjak
soli
i mala kasicica secera
maslac za mazanje
suncokretovo sjeme ili mak za posipanje

Nacin pripreme: U pola case mlake vode rastvoriti kvasac sa malom kasicicom soli. Izmjesati dobro i ostaviti da nakvasa jednu 10 minuta. Kada je nakvasalo u to dodati jedan fildzan brasna i vilicom dobro izmjesati i uklopiti jednu 20-30 minuta.
Nakon toga vremena pripremiti brasno oko 3-4 vece solje brasna ili po osobi i izdubiti tu smjesu pa u sredinu staviti jedno jaje, zumanjak,soli,maslinovo ulje i lagano ili rukama ili mlijekom poceti zamjesivati smjesu. Dodavati solju mlijeka mlakog dok ga neupotrijebimo a onda dodati 2 solje vode. Smjesu treba da dobijemo ljepljivu bas kao za obicni hljeb.Uklopiti i ostaviti da nadolazi jednu pola sata do 45 minuta. Kada je nadoslo onda ga prevaditi na pobrasnjen sto i od smjese napraviti 4-5 manjih lopti i jednu malo vecu . Svaku lopticu razviti i isjeci prvo kao na plus , pa dobijete 4 trokuta pa jos jednom nakoso na plus tako da dobijete od jednog tijesta 8 trokutova.Pripremiti tepsiju srednje velicine koju pomastimo i redamo trokutove jedan do drugoga prema ivicama tako da siri dio ostane u tepsiji a vrhovi malo vire iz tepsije. Svaki trokut premazati sa rastopljenim maslacem , pa opet razviti i druge trokutove redati po izmedju gdje ima prazno mjesto gdje je ostalo na isti nacin. Obratiti paznju da sredina ostaje prazna za onu vecu loptu koju smo ostavili na stranu. Takodje svaki trokut pomastiti i nastaviti sa ostalim materijalom dok nedodjemo do zadnje loptice manje. Tu razvijemo ali ovaj put redamo jednu do druga pa vrh trokuta podvrnemo u sredinu,zatim stavimo vecu loptu pa dobije izgled suncokreta.Pomastiti i ostaviti pod cistom salavetom da nadolazi jednu pola sata. Zatim srednju loptu posuti sa makom ili suncokretovim sjemenom. Staviti u zagrijanu pecnicu na 350-375 i peci jednu pola sata ili dok lijepo ne porumeni . Izvaditi iz pecnice premazati sa ostatkom maslaca i sluziti ili toplo ili hladno.Pogaca bude plaho friska cak i sutradan. 


http://bosniancook.blogger.ba
30/08/2006 22:58