beats by dre cheap

Talijanska focaccia

 
Sastojci potrebni:
2-2 i po kasike kvasca suhog
310 ml vode
6 kasika maslinovog ulja
2 kasike manje soli
450 gr brasna
1 kasika malo krupnije soli
2-2 i po kasike ruzmarina sitno nasjeckanog
100 gr nakrizanog paradajza
Po zelji luk, masline, sir ili samo zacini

Nacin pripreme: Nakvasiti kvasac u mlaku vodu i ostaviti par minuta.Nakon toga dodati u tu smjesu 3 kasike maslinovog ulja.U vecu posudu staviti brasno i 2 kasike soli pa napraviti lokvu u sredini brasna u koje lagano srucimo smjesu od kvasca i ulja.Sa drvenom kasikom lagano mutiti smjesu , dok se smjesa sva neujednaci dobro.Zatim sa rukama je dobro namladiti i prenijeti izradjeno rijesto u dobro pomascenu posudu i tijesto okrenuti sa svih strana u posudi tako da svugdje bude dobro namasceno.Pokriti posudu sa plasticnom folijom ili cistom salvetom i ostaviti u toplom mjestu jednu sat vremena ili dok se neudupla u kolicini.Kada je smjesa nadosla izvaditi je na dobro podmazan lim (30 x 40 cm ). Smjesa je sada jako mehka , prema tome obratite paznju da je previse nedirate i ne igrate se snjom previse. Prstima lagano rastanjite tijesto u lim kao sto bi rastanjili pizzu, samo bude deblja od pizze.Zatim lagano vrhom prstiju po tijestu koji put stisnite da se uoblice i naprave rupe na tijestu. Zatim prekrijte focaccia-u sa pomascenom plasticnom folijom i ostavite da nadolazi jos jednu pola sata. Kada je nadosla opet onda je lagano pomastiti sa maslinovim uljem.Eh sad obicna focaccia kao sto sam je ja napravila na prvoj slici se inace premaze sa maslinovim uljem i pospe sa suhim oreganom i ruzmarinom i malo permesan sira ili zacinima po zelji i sa krupnom soli pa se pece. Ako volite vise je kao u formi pizze onda je premazite i pustite da jos malo nadodje kao sto je navedeno.Zatim je pecemo prvih 10 minuta pa je izvadimo i poredamo po njom tanke kriske paradajza, luka, sira, ili sta vec volite pa vratite u pecnicnu da se pece ali ovaj put smanjite temperaturu. mozete . Zatim je stavite u zagrijanu pecnicu na 230 C ili 450 F i pecite dok nebude lijepo rumena i odozgo i odozdo.Po zelji mozete je izvaditi prije na par minuta i posuti sa permesan sirom pa vratiti ostatak 5 minuta da se malo zapece. Sluziti je toplu samu ili uz razne salate. 


http://bosniancook.blogger.ba
29/08/2006 17:22