beats by dre cheap

Turske hurmasice

Sastojci potrebni:
400 gr brasna
200-250 gr maslaca
2 jaja
solja secera

Za nadjev:
50 gr mljevenih oraha
50 gr oraha malo krupnije nasjeckanih
vanila secer
kora od jednog limuna
2 kasike secera
50 ml mlijeka

Za agdu:
500 gr secera
800 ml vode
par kriski limuna
vanila secer

Nacin pripreme: Napraviti tjesto od maslaca koje dobro umutimo, jajima, secerom i brasnom u koje smo pomjesali prasak za pecivo. Dobro ujednaciti i izmjesati ovu smjesu pa ostaviti da odmori jednu pola sata. Dok smjesa odmara pravimo fil na sljedeci nacin. Samlijeti orahe pa im dodati secer i drugi dio krupnih oraha, vanila secer, i sve zaliti sa kljucalim mlijekom, dobro izmjesati i potpuno ohladiti. Zatim kad je sve spremno i hladno uzeti i praviti loptice od tijesta kao sto inace pravimo za hurmasice , pritisnuti ih malo na ribaljku pa u svaku sredinu staviti po malo fila i onda lagano uviti sve strane hurmasice i staviti u podmascenu tepsiju. Vrhove svake hurmasice izbodati sa vilicom za ljepsi izgled. Peci ih u zagrijanoj pecnicni na 200 c oko jednu 40 minuta. Dok se hurmasice peku pripremiti agdu od sastojaka navedenih gore i kuhati dok nedobijemo gusti sirup. Sirup prije prelivanja po hurmasicama blago ohladiti i preliti preko gotovo pecenih hurmasica. Uklopiti i ostaviti, da stoje preko noci ili par sati dok dobro upiju agdu.


http://bosniancook.blogger.ba
24/08/2006 22:21