beats by dre cheap

Grcka musaka

Sastojci potrebni:
5-6 vecih patlidzana
sol
maslinovo ulje
4 srednja luka sitno nasjeckana
1-2 kg mljevenog teleceg mesa ili ovcijeg
koznerva paradajza ili 1 casa nasjeckanog paradajza(oguljenog) sa sokom,
3 cesnja bijelog luka sitno nasjeckana
3-4 glavice citavog bijelog luka
kasicica cimeta
muskatnog orascica
1 veca casa naribanog permesan sira
1 casa krusnih mrvica
pola case supe govedje
3 kasike paste od paradajza
biber.

Zatim napraviti bascamel sos , nadam se da znate recept ako ne javite se da napisem recept i za to.

Priprema: Otkinuti repove patlidzanima , oguliti i izkrizati uzduz na tanke kriske, a jedan na okrugle kriske za vrh musake , za ljepsi izgled.Zatim ih staviti u vecu posudu nasuti vodom i dobro posoliti poklopiti i ostaviti 30 minuta da stoji da izadje sva gorcina iz njiha. Zatim ih dobro isprati, iscjediti i posusiti sa papirnom salavetom.Svaku krisku sasvim malo premazati sa maslinovim uljem i staviti ih u lim i u pecnicu sa grijacima okrenutim prema gore sasvim malo dok neomeksaju i budu blijedo zuckaste boje. Izvaditi ih i dobro ohladiti.

Zagrijati tavu malo vecu na niskoj temperaturi.Zatim dodati 2 kasike maslinovog ulja i povecati temperaturu malo. Dobro izdinstati luk sa dvrenom kasikom pa kad su mehki dodati meso i prziti dok nepocne rumeniti. Dodati paradajz, pola krusnih mrvica, sol , biber , bijeli luk, cimet, muskatne orascice , supu i pastu od paradajza i sve dobro izmjesati.Smanjiti temperaturu , uklopiti i pustiti da lagano se kuha dok sva tekucina nebude isparila oko 45 minuta do sat vremena. Ako slucajno nakon ovoga vremena bude jos vode unutra onda otkriti i nastaviti kuhati dok se sva tekucina ne ukuha i neispari. Dok se sos pravi pripremite becamel sos obicni ili mozete ga napraviti sa sirom jer je meni ukusniji sa sirom.
Zagrijati pecnicnu na 350 F (180 C). Uzeti vatrostalnu posudu i lagano je pomastiti i posuti sa ostatkom krusnih mrvica.Zatim poredati kriske patlidzana , pa posuti sa smjesom od mesa koje smo dobili, zatim opet prekriti preko mesa patlidzane i sasuti sav bechamel sos po vrhu musake. Peci jednu 30 minuta pa onda izvaditi iz pecnice i posuti sa sirom i vratiti nazad u pecnicu da se pece jednu 15-30 minuta dok sir nebude lijepo rumen i pecen.Izvaditi pecenu musaku iz pecnice i hladiti jednu 20-30 minuta. Musaka se grcka inace jede kada je mlakasta ne previse vruca a mnogi je jedu i hladnu. Ova musaka se servira u vecim komadima , uz zelenu salatu, razne hljebove, mozda hljeb sa ukusom bijelog luka. Za oni koji nemaju vremena a rade npr moze se sve napraviti i sloziti i ostaviti u frizider preko noci samo ne praviti bechamel sos do sutradan.Sutradan kada dodjete sa posla lijepo napravite friski bechamel sos i prelijte preko musake i pecite.Imacete izvrsno, ukusno i frisko jelo za veceru 


http://bosniancook.blogger.ba
24/08/2006 22:00