beats by dre cheap

Trahana (tarhana) corba

Sastojci potrebni: 1/4 bijelog kokosijeg mesa, 1 vezica zeleni (mrkva, persun, celer), 10 dkg brasna, 1 jaje, 5 dkg putera, 5 dkg milerama, malo paradajz pirea ili ajvara, zacini.

Nacin pripreme; Kokosije meso dobro obrati i kuhati sa mrkvom , persun, celerom i zacinima, tako da se dobije ukusna juha. Kada bude gotovo , juha se pricjedi a kuhanom bijelom kokosijem mesu, koje se stino iskosa, doda se brasno , paradajz pire, jaje, soli po ukusu malo vode i od toga se naprave male mrvice tako sto smjesu trljamo medju rukama, a zatim prosijemo na sti.Juhu prokuhati, zatim dodati pripremljene mrvice, te kuhati desetak minuta.Corba se zatim skine sa pecnice, malo ohladi i legira sa zumancem i mileramom, te zacini sa svijezim maslacem, bijelim paprom i limunovim sokom.

Napomena:
U Bosni i Hercegovini se pravi desetak razlicitih tarhana corbi, a u narodu su najpoznatije-Mostarska, Jajacka, Travnicka, Sarajevska, Krajiska (pomucena trahana), Banjalucka i Tuzlanska.


http://bosniancook.blogger.ba
24/07/2006 18:19