beats by dre cheap

Krajiska Maslenica

Sastojci potrebni: 80 dkg brasna, 25 dkg masla, 25 dkg slatkog kajmaka, malo ulja i soli...

Nacin pripreme: Zamijesiti tijesto koje ce te prethodno da posolite kao i za pitu, umijesite sa mlakom vodom zakuhaj te tijesto. Ostavite jednu 10-tak minuta da se tijesto malo odmori, zatim izvrnite na pobrasnjen sto i dobro namladite, i formirajte u obliku kruga. Kada malo nadodju i opuste onda ih razviti , tako da juhka nebude ni previse debela ni previse mehka. Zatim pomastiti je sa mlao rastopljenim maslom, slatkim kajmakom i ostaviti da odstoji 10-tak minuta da malo opusti da bi se lakse rastezala. Zatim zagrijte tepsiju i ujedno pecnicu u kojoj ce se maslenica peci. Pomastite tepsiju i slazite maslenicu u nju. Nacin na koji ja radim je razvucem juhke u ruci onoliko koliko je dovoljno za sirinu tepsije. Zatim odsjecem sa nozom i slazem u tepsiju. Tako drugi komad opet i stavim na prethodnu koja je vec u tepsiji. Rasteze se komad po komas i slaze jedan na drugi dok se nedodje pred kraj juhke. Nakon svakih par juhki malo pomastite , da vam nebi previse bila suha.Ostavite jedan veci komad koji moze da prekrije svu tepsiju i da visi jos malo na krajevima tepsije.Vrhove tepsije lijepo prekrij te, a ivice visak koji visi lijepo podvrnite pod maslenicu tako da bude sva lijepog oblika i lijepo okruzena. Zatim malo je prstima razgnjeci tako da bude siroka kolika je i tepsija i da nebude previse debela. Pomastite po vrhu i ubacite da pecete. Kada je rumena i pecena malo je poprscite sa mlakom vodom( sasvim malo da nebude previse mecava) .Najlakse da pokvasite svoje sake i onda lagano po vrhu maslenice dotaknete. Ako neko nezeli da je kvasi neka prekrije krpom cistom samo toliko da malo opusti da nebude previse tvrda. Rezati je ili kidati rukama i sluziti toplu uz mladi sir, krompir, jaja, itd ......


http://bosniancook.blogger.ba
21/07/2006 21:17