beats by dre cheap

Razni Bosanski Cimburi

[u][b]Bosanski Cimbur[/b][/u] Sastojci potrebni: 40 dkg sitno isjeckanog ili samljevenog mesa, 10 dkg masnoce, 60 dkg crvenog luka, 4 jaja, 8 zrna bibera, po volji aleve paprike i soli. Priprema: Meso se stavi u tavu u kojoj se zagrijala masnoca, pa se lagano dinsta zajedno sa crvenim lukom isjeckanim na tanke kriske. Po potrebi se dodaje voda i jos masnoce. Kada se meso i luk izdinstali , sve se posoli i dobro izmjesa. Zatim se servira u sahane, koji se stavljaju u pecnicu pa kada se dobro zagriju, na meso se baci po jedno jaje na oko , te se jos posoli i zapece. Po volji pobiberiti ili posuti sa alevom paprikom, a moze se i po jedno zrno bibera staviti na svako zumance. Servira se toplo. [u][b]Cimbur sa suhim mesom[/b][/u] Potrebno: 30 dkg suhog mesa, 4 jaja, maslo, biber, aleva paprika i so. Priprema: Suho meso se izreze na tanke listice (ukoso) pa se przi na tavi. Zatim se na njega bacaju jaja i malo soli. Kada se servira u tanjire , obavezno se prelije vrelim maslom i prema ukusu dodaje biber i aleva paprika. [u][b]Cimbur od zare[/b][/u] U narodnoj predaji Bih cimbur od zare (koprive) ima izuzetno ljekovito svojstvo.Narodna medicina kaze da je u proljece dovoljno pojesti nekoliko cimbura od zare i organizam ce ojacati toliko da mu proljetne bolesti nece moci nista. Postoji vise recaptura , a ja cu da navedem dvije . U prvoj vrhovi mlade zare se operu i obare, voda se iscjedi i zatim zara ostavi u vrelo maslo u tavi. Mijesa se i cim pocne da vrijucka , na nju se saspu umucena jaja, te se malo zapeku. Za drugu potrebno je: 50 dkg vrhova mlade zare, 5 dkg ulja (ili kasika masla), 4 jaja, 1-2 supene kasike brasna, 20 dkg milarema ili kisele povlake, malo soli i 2-3 cesnja bijelog luka. Nacin pripreme: Zara se opere, isjecka i stavi u malo vode da se kuha. Lagano se mjesa dok ne omeksa. Uporedo pripremiti zaprsku od ulja i brasna koja se dodaje zari i zajedno kuha dok se potpuno ne stisne. Na kraju, treba zasoliti i dodati isjeckani bijeli luk , potom se sve pospe u prethodno zagrijanu i podmazanu vatrostalnu zjedlu. Tada saspete jaja , dodate miralem, izmjesate sa jajima i prelijete zaru. Sve to stavite u pecnicu pa se po volji ispece. [u][b]Cimbur josiriluk[/b][/u] Sastojci potrebni: 1 kg korijena od spinata (listove mozete koristiti za pite), 10 dkg rize, masnoca, eventualno malo juhe, 4 jaja, manja glavica luka, malo mlijeka i so. Priprema: Korijen spinata se dobro opere, obari i ocjedi. Luk se ocisti , isjecka lagano i prodinsta na masnoci. Na luk se doda riza , te se i ona prodinsta na masnoci. Tek tada se doda obareni korijen od spinata, posoli , izmijesa, te ova masa rasporedi na pomascenu tepsiju, zalije se sa malo supe (moze i mlaka voda) i stavi u pecnicu da se ispece. Kada se ispece , saspu se jaja , doda malo mlijeka , te se sve to vrati u pecnicu kako bi se dopeklo. [b]Recepti iz knjige Bosanska Sofra[/b]


http://bosniancook.blogger.ba
21/07/2006 21:13