beats by dre cheap

Loptice od rize

Za okruglice: 0,5 l povrtne juhe (1 povrtna kocka + pola litre vode) ,1 lovorov list ,17 dag rize ,6 dag cheddar sira ribanog, 1 jaje, 1 kasicica prezle, malo mljevenog mesa ( samo eto za bolji ukus,2 kasicice nasjeckanog persuna, sol, biber, i ribani permezan Za umak od paradajza: 1 kasika maslinovog ulja, 1 luk sitno nasjeckan, 1 rezanj bijelog luka sitno isjeckan, 1 mala zuta paprika bez sjemenki nasjeckana na male kockice(ko nevoli papriku moze i bez nje, 1 kasika svijeze nasjeckanog bosiljka. Nacin pripreme:Uliti juhu u veci lonac, dodati lovorov list,zakuhati, dodati rizu, promijesati, pokriti i lagano kuhati 15 minuta. Maknuti poklopac, smanjiti temperaturu na najmanje i kuhati daljnjih 5 minuta dok riza ne omeksa i upije tekucinu, a pred kraj kuhanja stalno mijesati. Ohladiti. Promijesati sir, zutanjak, malo mljevenog mesa ,brasno i persun i u to dodati rizu. Zaciniti po ukusu i oblikovati 20 malih loptica, velicine oraha. Pokriti i staviti u hladnjak. Za umaki zagrijati ulje u tavi i prziti oko 5 minuta. Dodati cesnjak i zutu papriku i prziti jos oko 5 minuta dok ne omeksaju. Umijesati nasjeckani paradajz i lagano kuhati oko 3 minute. Umijesati nasjeckani bosiljak i zaciniti po ukusu. Dodati rizine loptice u umak i lagano kuhati oko 10 min, sve dok loptice ne budu kuhane, a umak se malo zgusnuo. Staviti u tanjure i posluziti vruce, sluziti sa kiselom vrhnjom ili sirom .....


http://bosniancook.blogger.ba
09/07/2006 23:04