beats by dre cheap

Razni Bosanski Cevabi

Sta je zapravo cevab? Iako nema precizne definicije, moglo bi se reci da se radi o jelima od mesa ili tacnije , radi se i "na komade isjecenom kuhanom ili dinstanom mesu sa dosta zacina i umaka" [b]Uobicajeni cevab[/b] Potrebno je : 80 gr masnijeg mesa, 12 dkg masla, 3 glavice luka, nekoliko cesnja bijelog luka, 4 dkg ukuhanog paradajza, 8 dkg mrkve, 2 dkg persuna, te malo aleve paprike, bibera i soli. Priprema: Oprati meso i izrezati komade, a u medjuvremenu isjeckati crveni luk, cesnjak, persun i mrkvu.Zatim se svemu tome doda voda i masnoca te se to prokuha. Kada se prokuja skine se pjena i dodaju so , biber i ukuhani paradaz, a zatim cevab staviti na tihu vatru da lagano vrijucka. Pri kraju kuhanje dodaje se aleva paprika. Treba voditi racuna da se cevab servira sa dosta umaka, pa se ne smije dozvoliti da cevab previse isuvise uvrije. [b]Travnicki cevab[/b] Potrebno: 70 dkg debljeg mesa (najbolje od buta) 70 dkg crvenog luka, 1 zelena paprika (babura), nekoliko svjezih paradajza, malo krompir , masnoce , biber i mljeveni i u zrnu , te malo soli. Priprema: Meso se opere i izreze na osrednje komade, luk se ocisti i svaka glavica vertikalno unakriz presjece na cetiri djela, paprika ocisti i izreze na kolutice, krompir oguli i izreze na kockice.Sve se posoli , doda nekoliko zrna bibera, sve izmjesa i slozi u posudu. Na to se ukriza paradajz (da pusti sok) ili uzavrije malo juhe i doda ukuhani paradajz. Cevab se poklopi i polahko dinsta na umjerenoj temperaturi. Po potrebi se dodaje malo vode, samo toliko da cevab ne bi zagorio. [b]Pileci cevab[/b] Potrebno : 1 deblje pile, 5 glavica crvenog luka, 3 paradajza , 1 kasika kravljeg masla, milerama ili pavlakse, pola kasike brasna , malo soli i na vrhu noza aleve paprike. Priprema: Oprati i isjeci pile po zglavicama, pa ga stviti u zdjelu , te na njega iskosati crveni luk, izrezati paradajz, dodati malo soli, alevu papriku i jednu kasiku kravljeg masla. Zatim sve to pustiti da se lagano dinsta. Kada je meso vec izdinstano, posuti sa pola kasike brasna, te pustiti da se i brasno izdinsta, te doliti vode i pustiti da se sve dokuha.Na gotov cevab dodaje se mileram ili pavlaka. [b]Ljuti cevab[/b] Potrebno: 60 dkg debljeg mesa (bravece ili junece), 1 ljuta paprika, 30 dkg sitnijih glavica crvenog luka, 2-3 paradajza, 10 dkg mrkve, masnoca, malo sirceta, malo bibera, cimeta u kori , karanfilica i soli. Priprema: Ocistite luk i cjele glavicice stavite na masnocu , dodati izrezan paradajz, sitnoisjeckanu mrkvu i ljutu papriku, malo bibera koji karanfilic, cimet u kori i so.Meso oprati i izrezati na zalogaje, poredati po luku, dodati sirce i malo vode, te dinstati na umjerenoj temperaturi. [b]Hadzijski cevab[/b] Potrebno: 90 dkg janjeceg mesa, 20 dkg masla, 50 dkg crvenog luka, 30 dkg paradajza, 30 dkg paprike babure, spagete,1,5 dkg soli, 0,5 dkg bibera, 1 kesica cimeta i 1 vezica persuna. Priprema: Meso se dobro opere , posusi, i isjece na krupnije trake (rezance).U jednoj posudi se zagrije masnoca na koju se stavlja meso i przi dok ne pozuti , a u drugu se stavlja drugi dio masnoce i u njoj se przi iskosani crveni luk. Kada je napola przen, spaja se sa mesom i nastavlja dinstati.U medjuvremenu, paprike ocistiti , isjeci na krupnije rezance i dadati na meso luk.Kada je jelo vec gotovo , dodaje se izrezani paradajz, sitno isjeckan persunov list, biber, cimet, i so pa se sve dobro izmjesa i po potrebi dodaje juhe od kostiju ili vode. U medjuvremenu, pergament papir poredati na sto, pa cevab razvnomjerno rasporediti na svaki papir. Coskove papira skupiti na gore i vezati spagom. Tada ga staviti u pleh uliti malo vode i staviti u pecnicu da se zapece na umjerenoj temperaturi oko 15 tak minuta. Servira se na tanjure skupa sa pergamentom. [b]Recepti iz knjige: Bosanska Sofra[/b]


http://bosniancook.blogger.ba
01/07/2006 19:59