beats by dre cheap

Sarena dolma

Potrebno: 1 tikvica od koje se mogu dobiti 4 dolme, 2 patlidzana, 3-4 zelene paprike, 4 paradajza, 1-2 krompira, 3-4 glavice sitnijeg crvenog luka, 45 dkg mesa (bravlje, govedje, junece) , 8 dkg rize, 1 vezica persunovog lista, 12 dkg masla, 1/4 litra kiselog mlijeka, 10 dkg slatkog kajmaka ili milerama, nekoliko zrna bibera, malo aleve paprike i soli. Priprema: Tikvice se isjeku na komade duzine 4-5 cm , a patlidzani prepoplove.Tikvice se ogule, patlidzani ociste i sve se izdubi.Ociste se i paprike , a na paradajzu se otkine gornji dio (poklopac) i izdubi. U medjuvremenu , pripremi se nekoliko loptica luka kao za sogan domu (glavica luka se obari i prstima se skinu zdrave opne). Krompir se oguli prepoplovi i izdubi. Meso se samelje, riza opere, posoli pobiberi , a preostali luk sinto isjecka zajedno sa persunovim listom, te se izmjesa sa mesom i rizom. Tada se dobijenim nadjevom dolmi (filuje) povrce, stim sto ce se na kraju paprike i paradajz zatvoriti svojim odrezanim poklopcima. Sve se zalije vodom i kuha. Kada je dolma gotova , razmuti se malo aleve paprike u saftu iz dolme, te se saspe u jelo. Dolma se mora jos malo kuhati. U tanjire se stavlja po jedna dolma svakog povrca , a kiselo mlijeko i slatki kajmak (pavlaka) se serviraju sa strane ili pospu po dolmama prije serviranja. Super je kad se sluzi uz pire krompir .Prijatno :)


http://bosniancook.blogger.ba
01/07/2006 19:49