beats by dre cheap

Patlidzan na Talijanski nacin

Sastojci potrebni:2-3 patlidzana srednje velicine (po mogucnosti sto mladji i tvrdji kad ih birate ), soli, 2 kasike maslinovog ulja, 1 i po casa izribanog mozzarelle sira, 1 i po casa izribanog permezan sira.Za sos je potrebno konzerva paradajza sitno nasjeckanog a moze i vise zavisi koliko ga ko voli,pola glavice luka sto sitnije isjeckan, 2 cesnja bijelog luka isto sitno nasjeckan, 2 kasike maslinovog ulja, soli , bibera, malo kospica od crvene paprike ( opcija ), nasjeckanog persuna ili suhog oregana kako ko voli.

Nacin pripreme: Prerezati patlidzan po duzini tako da dobijete oko jedan cm kriske duge. Posoliti ih , pa opet tako narezati par pa opet posoliti dok se sve ne utrosi.Zatim u posudu staviti ih i poklopiti dobro teskim tanjirem tako da tezina pritisne ih da bi mogla sva gorcina da izadje iz njih. Tako ih ostaviti jednu 45 minuta, pa cemo ih dobro onda posusiti.Dok se patlidzan tako cjedi lagano, mi mozemo poceti sa sosom tako sto cemo prvo da dobro zagrijemo maslinovo ulje u dubljoj tavi.Zatim dodamo crveni luk i przimo dok nebude mekan.Zatim dodamo bijeli luk i przimo jos jednu 2 minute. Sljedece sto dodamo jeste paradajz, so , biber i kospice od crvene paprike.Kuhati na tihoj temperaturi dok sos se ne zgusne , oko 30 minuta. Dodati persun ili oregano i dobro izmjesati.Zatim u pecnici upaliti gornje grijece.Stavicemo patlidzan na lim za pecenje koji smo dobro pomastili.Lagano cetkicom premazati svaku krisku patlidzana sa maslinovim uljem i staviti ih u pecnicu pod grijace dok nebudu blago rumeni.Zatim ih prevrnuti na drugu stranu i uraditi isto.Zatim zagrijati pecnicu na 350 F. U vecu vatrostalnu posudu prvo staviti malo sosa da bi pokrili dno posude. Staviti red patlidzana , pa kasikom posuti po njima malo sosa, zatim posuti mjesavinom sirova.Zatim naci prilicno iste velicine krisku i svaku poklopiti tako da pravimo kao sendvic.Opet posuti ih sosom i onda sirom.Peci jednu 35-40 minuta dok sir nebude sav stopljen , sos prokljucao, a povrsina lijepo rumene  boje.Izvrsno za sendvic,spinat ili kao prilog raznim jelima, a moze se jesti i samo :).Prijatno....


http://bosniancook.blogger.ba
23/06/2006 15:12