beats by dre cheap

Moji cevapi i lepine

Za cevape vam je potrebno: mljeveno govedje meso, i po mogucnosti malo mljevenog mesa od teletine, 1 manja glavica luka, par cesnjaka bijelog luka, 2 kriske hljeba, malo mlijeka,vegeta, biber, sol , 1 kasika alive paprike i po mogucnosti pola vrecice fanta za pljeskavice i cevape, malo praska za pecivo ili mineralne vode.....

Priprema: Uzmite mesa i sastavite skupa, zatim dodajte sve zacine koje su navedene gore.Po mogucnosti uzeti ako imate elektricnu sjeckalicu i dobro isjeci crvni i bjeli luk, tako da se fakticki dobije samo kao pasta od luka, da se ne osjeti toliko sem mirisom. Ako nemate ove sjeckalice onda moze se uzeti ribaljka i dobro izribati pa staviti u meso. Takodje natopiti dvije kriske hljeba u mlijeka malo i ostaviti par minuta. Zatim dobro iscjediti i staviti u meso, pa sve dobro promjesati. Posto nemam ni ja bas nekih sprava za cevape. Ja uzmem veliku plasticnu vrecicu za slag sto imate kupiti sa onim raznim vrhovima za ukrasavanje. Skinem vrhove i ostane mi jednostavna suplja vreca. Natrpam meso tu i lagano istiscem na tepsiju u kojoj je stavit papir ili folija i pravim redove jedne do druge. Zatim kada je sve gotovo ostavim u zamrzivac jednu 5-10 minuta da se malo sledi da ih je lakse rezati u duzinu i velicinu po zelji. Ako neko ima masinu za cevape to je jos bolje, a ko nema ni jedno ni drugo, neka rukama valja i napravi oblike cevapa.

Za lepine tijesto apsolutno napraviti tj zakuhati kao i za hljeb. Npr. otprilike uzeti jednu 1 kg brasna, dodati sasvim malo mlijeka i ostalo vode mlake, suhi ili svijezi kvasac, soli i malo secera(jedna mala kasicica ona za kahvu ) i sve ismjesati kao i kad hljeb potkuhavamo , samo malkice nek vam bude rijedze nego tjesto za hljeb(onda ce ti biti mnogo mekse). Kada je tjesto nadoslo, kidati rukama kao male loptice i bacati na pobrasnjenu tepsiju ili sto radni. Dobro ih namladiti i dlanovima rastanjiti tako da nebudu ni previse tanki ni debeli.Zatim uzeti lim koji oblozimo papirom za pecenje i lagano ga pomastiti i stavljati lepine na nju.Prekriti ih cistom salavetom i ostaviti par minuta da stoje dok ne nadodju.Zagrijati pecnicu i prije pecenja uzeti drsku od drvene kasike i po njima napraviti 3 linije uzduz i poprijeko za ljepsi izgled ......Ostaviti da se peku jednu 15-20 minuta ili dok nebudu pecene...niposto ih peci na jakoj temperaturi niti dopustiti da previse se dugo peku jer ce biti tvrde.. Kada ih izvadite ostavite da se ohlade i sluziti ih ili friske ili bolje jos kad ostanu dan, pa tek onda....Eh sad kad cevape pravim ja uzmem elektricnu tepsiju(skillet) i przim ih lagano. Dok se oni lagano peku onda pripremim tavu jednu u koju stavim malo maslaca i jednu kocku za juhu (kokosiju) , i pustim da prokljuca.Ako nemate kocku za juhu mozete uzeti kasiku vegete i kasiku maslaca i vodu i to sve pustiti da prokljuca. Raspoloviti lijepo lepine na dvije i razmakni malo cevape na stranu a na onu masnocu i sos, pa ih podlijevati sa vodom i onda stavi lepine, svaki par minuta podlivati sa kasikom te vode da bi bili boljeg ukusa i da nebudu previse suhe. Nakon par minuta kad su rumene i lijepo pecene sa jedne strane, pokvasiti tom supom i drugu stranu i prebaciti ih da se peku sad na toj drugoj strani. Par minuta i onda ih izvaditi na tanjir za posluzivanje i serviramo uz kiselo vrhnje ili luk narezani na kriske (crveni) ,po zelji lijepo je i sa ajvarom.



http://bosniancook.blogger.ba
21/06/2006 01:43