beats by dre cheap

Bosanske strudle sa dzemom



Sastojci potrebni: 150 ml vode ,150 ml mlijeka ,1 cijelo jaje i 1 zumanjak , 3 kasike secera ili zavisi ako volite sladje dodajte vise, narendana korica od jednog limuna, na vrhu noza malo soli, 2 kasike putera, 2 kasicice suhog kvasca, dzem po zelji i brasna po potrebi (zakuhati kao za hljeb).

Priprema: Potopiti germu sa malo toplog mlijeka i dodati jednu kasicicu secera da germa brze i bolje nadodje. Zatim uzeti i umutiti jaja sa secerom, dodati malo soli i koricu od jednog limuna.U sve to dodati nadoslu germu mlako mlijeko i vodu u kojoj smo stavili 2 kasike putera.Posto je sve toplo to ce uciniti i puter da se stopi. Zatim lagano dodajite brasno i mjesite rukama dok nedobijete malo cvrscu masu kao za hljeb .Pokrij te sa cistom salavetom i ostaviti dok se ne udupla u kolicini.Nakon pola sata pogledajte ako je prilicno nadoslo uzmite i malo promjesajte i ostavite da jos malo stoji. Zatim kada su dovoljno narasle malo ih namladiti i podjeliti u vise djelova. Npr ja napravim 3 lopte. Kad naraste malo razvijte na pobrasnjenom stolu i odmah kasikom nanesite sloj dzema po zelji ja inace volim sa sipkom ili pekmezom od sljiva.Zatim urolati i staviti u pomascen lim tako da kraj strudle dodje prema dole da nebi sve iscurilo iz strudle tokom pecenja. Ostaviti jos malo da nadodju u tepsiji i prije pecenja premazati ili sa izmucenim zumanjkom ili malo mlakom vodom i ubaciti u zagrijanu pecnicu 150-18 C. Kada se ispeku odstranite ih na resetku da se ohlade, pospite sa secerom u prahu i rezite na kriske.

Strudle mogu da stoje par dana a izvrsno su ukusne uz kafuu, caj i opcenito kao uzina ili za dorucak :)


http://bosniancook.blogger.ba
06/06/2006 05:24