beats by dre cheap

Crvenkapica kolac

[IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p64/Kuharica/crvenkapica.jpg[/IMG]


Sastojci potrebni za tijesto:

4 jaja (zumanjka)
1 casa secera
1 jogurt
2 dcl mlijeka
2 case brasna
prasak za pecivo
4 bijelanjka (snijeg)
2 kasike kakao praha
1 konzerva tresnji

Za kremu:
1/2 kg krem sira
3 vanila secera
1/2 case secera (moze i vise zavisi koliko volite slatko)
1/2 litre slatke vrhnje

Preliv za kore:
2 dcl soka od kompota
2 kasike secera

Preliv za tortu:
2 pakovanja glazure (preliva) za kolace
500 ml tekucine (250 soka od visanja i 250 vode)
4 kasike secera

Priprema: Razdvojiti zumanjke i bjelanjke . Od bjelanjaka umutiti cvrsti snijeg i ostaviti na stranu. Umutiti zumanjke sa secerom , dodati jogurt  i mlijeko te brasno pomjesano sa praskom za pecivo. Sve dobro sjediniti i smjesu podjeliti u 2 polovine.Jednu ostaviti zutu a u drugu umjesati 2 kasike kakao praha . Prvu smjesu (zutu)  staviti u pomascenu tepsiju i peci  na 350 F oko 10-tak  minuta. Nakon toga vremena iscjediti tresnje te ih poredati po pola pecenom tijestu. Po vrhu njiha preliti cokoladnu smjesu i ostaviti da se pece dok smjesa nebude pecena ili dok cackalica iz sredine nebude izlazila cista. Vruc biskvit preliti sa prelivom koji napravimo od soka u kojima je bio kompot i 2 kasike secera. Ostaviti tako da se ohladi potpuno.U medjuvremenu napraviti kremu. Sir dobro izmjesati sa secerom i kad dobijemo kremastu smjesu donaliti vrhnju i mutiti dok se sve dobro ne izjednaci i nedobijemo jednaku gustu smjesu bez grudvica. Tako pripremljenu smjesu preliti preko ohladjenog biskvita i ostaviti u frizider oko 10-tak minuta. Dok se kolac hladi pripremiti preliv za kolac. Uzeti 500 ml tekucine i 4 kasike secera pa zagrijati dok ne prokljuca. Dodati dvije vrecice preliva za torte i sve dobro izmjesati i pustiti da se kuha 1 minutu. Brzinom preliti po vrhu kolaca preliv i ravnomjerno izravnati.

Sluziti oko 4 sata ili jos bolje preko noci.Isjeci na zeljene kocke i sluziti. Kolac je izvrstan i jako osvjezavajuci  u ljetnim danima


http://bosniancook.blogger.ba
19/05/2008 16:58