Neobicna strudla |
|
Sastojci potrebni: 100 gr secera pola manje zlice soli 12 gr kvasca 490 gr brasna 90 putera ( rastopljenog) 2/3 case mlake vode 1 jaje Fil: 1 paket philadelhije sira 1 zumanjak vanila pola case grozdjica 1 casa secera kora jednog limuna Priprema: U mlaku vodu staviti kvasac sa malo secera i ostaviti da nakvasa jednu 10 minuta. U posudu vecu sastaviti sve ostale sastojke i kada tome dodati nakvasali kvasac i stime zamjesiti jednaku smjesu bas kao za hljeb. Dobro namladiti i izraditi u glatku loptu (jednu 3-4 minute) .Zdjelu dublju pomastiti i staviti izradjenu loptu i uklopiti pola sata do sat vremena ili dok se neudupla u kolicini. Tako naraslo tijesto podjeliti u dvije lopte. Svaku loptu razviti u duzi pavougaonik , u sredinu staviti fil a stranu isjeci na trake otprilike sirine 1-2 cm. Svaku traku poklapati jednu na drugu dok nezavrsite sa svim trakama pa lagano prebaciti na tepsiju (lim ) i ostaviti jednu pola sata do sat vremena dok jos ne poraste. Prije pecenja premazati sa bjelanjkom i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 350 F jednu 20-25 minuta ili dok nebudu lijepo rumene. Ohladiti ih pa posuti sa secerom u prahu.Sluziti samo ili uz caj a moze i kahvu.Prijatno.
Za Fil: Izmutiti dobro sir koji treba da bude sobne temperature sa ostalim sastojcima i tu masu nanijeti na razvijenu strudlu.Slike tj slideshow je prikazan za lakse objasnjenje. |
|
http://bosniancook.blogger.ba 19/10/2007 15:08 |