beats by dre cheap

Gozleme-Punjeni Turski somun

[IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p64/Kuharica/turskisomun.jpg[/IMG]

 

 

 

Potrebno:

¼ case ulja kukuruznog ili maslinovog

2 krompira prethodno skuhana u kriskama

1 casa sira (mozzarelle, ili koji vec volite koji se dobro topi)

1 glavica crvenog luka

mladi spinat (isjeci ga na manje komade)

1 casa brasna

kvasac

 

 

Priprema: U mlaku vodu staviti kvasac i malo secera da nakvasa. U vecu posudu staviti brasno ,smjesu od kvasca, soli i zamjesiti kao sto mjesite i obicni somun. Kada je umjesano dodati ulje i umjesati, oblikovati u lopticu i ostaviti da nadolazi jednu pola sata ili dok se smjesa ne uvelica u kolicini.  Luk isjeci na sitno i prodinstati ga na malo masnoce . Na skoro przen luk dodati skuhan krompir koji smo prethodno skuhali ( isjecen na kriske). Smjesu zaciniti biberom i soli i malo preprziti pa na smjesu dodati friske listove spinata. Spinata mozete dodati mnogo i ako vam se cini mnogo na pocetku spinat se smanji tokom przenja tako da nikad ga nije dosta. Preprziti spinat sa krompirom i lukom samo 2 minute ne vise jer bi tako izgubio vitaminsku vrijednost. Oprobati i po potrebi dodati jos malo bibera i soli.Na kraju dodati sir i pustiti minut da se stopi i masa ujednaci.

 

Smjesa somuna do sad bi trebala da bude spremna. Otkidati rukama male kolicine , oblikovati u manje loptice i razvaljati oklagijom u male krugove, pomocu dosta brasna da vam se smjesa nebi sljepila za valjak. Pomocu kasike puniti jednu stranu somuna i poravnati pa preklopiti sa drugom stranom. Uzeti tacinu od salice za kafu i lagano otkinuti rubove tako da ce vam dati lijep polu-okrugli izgled a usput i dobro somun zatvoriti da nebi izasao fil tokom pecenja. Zagrijati gril ako imate i peci somun 4-5 minuta sa jedne i druge strane dok nebude lijepo rumen. Napomena: Ovaj somun uopce ne naraste toliko tokom pecenja zato se i zove pljosnasti filovani somun. Somun sluziti frisak i topao uz prilog ajranu, kiseloj vrhnji, kefiru itd.  

 

 

 


http://bosniancook.blogger.ba
25/09/2007 15:27