beats by dre cheap

Riza sa povrcem

[IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p64/Kuharica/rizaigulas.jpg[/IMG]

 

Sastojci potrebni:

1 casa rize

2 case vode

1 glavica luka

1 veca mrkva

1 kasicica paradajz paste

malo slatke vrhnje

masnoca (puter, maslinovo ulje)

pileca kocka za juhu

grasak

Priprema: Rastopiti puter sa malo maslinovog ulja i na njemu preprziti sitno nasjeckani luk. Nakon par minuta kada je luk malo omeksao dodati isjeckanu mrkvu i grasak (zamrznuti ). Preprziti par minuta pa podliti sa malo kljucale vode. Dodati paradajz pastu (moze i ajvar) i pustiti da kuha par minuta dok se povrce malo ne smeksa. U smjesu dodati casu oprane rize i kocku za juhu.Prziti par minuta pa podliti sa kljucalom vodom (2 case). Temperaturu smanjiti i uklopiti pa pustiti da se lagano kuha bez mesanja. Nakon 10-tak minuta provjerite na rizu i ako je sva voda upijena a riza nije jos mekana onda dodati jos klucale vode. Inace za 15 minuta riza ce biti gotova. Iskljuciti temp. podliti sa malo slatke vrhnje, poklopiti sa papirnom maramicom i pustiti 5 minuta prije sluzenja. Rizu uvjek mjesati sa vilicom tokom kuhanja ili kad je skuhana jer tako se nece lijepiti i ostat ce lijepo zrnasta. Sluziti je samo ili sa raznim sosovima.

Za brz sos uzmite 1 konzervu gulasa i zagrijte u tavi. U istu konzervu naspite vodu (istu kolicinu) i izmjesajte dobro sa kasikom gustina. Podlijte u gulas i pustite da prokljuca. Ovako cete dobiti blazu verziju i mnogo vecu kolicinu .


http://bosniancook.blogger.ba
12/07/2007 02:39