Welcome

19.03.2008.

Strudla sa nutellom



Sastojci potrebni:

500 gr brasna
pola praska za pecivo
100 gr secera u prahu
250 gr maslaca
160 ml mlijeka
nutella za mazanje

Priprema:

U posudu za mikser staviti skupa brasno, prasak, secer u prahu i maslac i lagano promjesati . Malo umutiti pa dodati mlijeko. Miksati dok ne formiramo  glatko tijesto bez grudvica. Zagrijati pecnicu na 340 F ili 170 C. Tijesto formirati u 3 manje loptice pa svaku lopticu razvaljati na tanko i premazati slojem nutelle.Krenuti od jednog coska i motati prema drugom bas kao i obicnu strudlu. Staviti na pripremljen lim koji smo oblozili sa masnim papirom i nozem lagano narezati kriske otprilike 2-3 cm sirine. Ovo radimo da bi nakon pecenja vec imali obiljezene trake kuda da sjecemo da bi nam svaki komad bio isti.  Ako zelite da budu vise cetvrtastog oblika kada se ispeku onda prije pecenja malo ih pritisnite rukama da ih spljosnete. Peci oko 20-25 minuta ili dok nebudu blago rumene boje. Ohladiti 30 minuta pa pomocu ostrog noza narezati kriske pomocu linija koje smo prethodno obiljazili. Posuti ih sa secerom u prahu i sluziti odmah ili ih drzati u zatvorenoj posudi sve do dvije sedmice.

Odlicni su sa zamrzavanje.

Prijatno.....

 
 

19.03.2008.

Pogaca

 

Sastojci potrebni:


3 solje vece brasna +2 zlice
kocka secera
soli po potrebi
kvasac
1 soljica ulja
1 soljica rastopljenog maslaca
2 bjelanjka i 1 zumanjak
500 ml mlijeka

Priprema: Nakvasati kvasac u malo mlake vode sa kockom secera i 2 zlice brasna. Ostaviti oko 10-tak minuta da se ukvasa. U vecu posudu staviti brasno, sol, rastopljeni maslac, ulje, jaja te na to sve dodati nadosli kvasac. Lagano umutiti pomocu miksera uz lagano dodavanje toplog mlijeka. Kada smo sve glatko zamjesili poklopiti cistom krpom i ostaviti oko 15-tak minuta. Nadoslo tijesto razviti debljine prsta i vaditi krugove pomocu kakve manje zdjelice ili serpice koja ima okrugli vrh ili po mogucnosti okruglim kalupom. Redati krug na krug u pomascenu tepsiju. Kad smo zavrsili prekriti sa cistom krpom i ostaviti oko pola sata da se udupla u kolicini. Peci na 350 oko 25-30 minuta ili zavisi do pecnice. Pecenu izvaditi i premazati sa rastopljenim maslacom.

Po zelji se pogaca moze premazati sa razmucenim zumanjom ili vodom i posuti raznim sjemenkama.

19.02.2008.

Americka pita sa jabukama/ Apple pie



Potrebno:
Pakovanje jufki (kora) za pie -gotovo kupljene
115 gr maslaca
25 gr brasna (3 zlice)
60 ml vode
100 gr secera obicnog
110 gr secera braun (mrki)
8 kiselih jabuka srednje velicine


 

Priprema: Zagrijati pecnicu na 425 F (220 C) . Rastopiti maslac u manjoj serpici pa dodati brasno i dobro umutiti. Dodati vodu, secer jedan i drugi i pustiti da prokljuca. Smanjiti temperaturu i pustiti oko 1-2 minute da se ukuha i dobije karamela.U okruglu vatrostalnu posudu za pies staviti prvu jufku i poredati jabuke koje smo prethodno ogulili i isjekli na kriske . Lagano posuti ukuhanu karamelu preko jabuka svugdje podjednako i prekriti sa drugom korom. Mozete staviti samo cjelu koru a mozete isjeci sa pizza sjekacem u tanke kriske i napraviti dekoraciju kao sto je u mene na slici.Peci 15 minuta u prethodno zagrijanoj pecnici ,zatim smanjiti temp. na 350 F (175C) i nastaviti peci jos 35 do 45 minuta ili dok jabuke nebudu mehke.

Po zelji ako volite cimet mozete ga dodati karameli skupa sa muskatnim orascicem za jaci ukus i miris. Oprobala sam mnoge recepte jer mi je ovo omiljeno slatko ali mi je od svih ovaj ostao jedan od najboljih. Najvise volim da jedem toplo sa vanila sladoledom....jam jam ;)

Prijatno
02.02.2008.

Kiflice

 

Potrebno:

3 case brasna

1 casa mlijeka

1 manja salica za kahvu ulja

1 casa mlake vode ( ili po potrebi)

zlica sirceta

sol, malo secera, puter, kvasac

Priprema: Kvasac ( 2-3 zlice) staviti da nakvasa u mlakom mlijeku sa jednom kockom secera. Promjesati i ostaviti oko 10 minutra. U vecu posudu staviti brasno, sol, i dodati nakvasali kvasac, ulje, sirce i sve skupa zamjesiti sa mlakom vodom. Najbolje je umjesati sve putem miksera ako ga imate jer se sva masa dobro ujednaci ili ako nemate onda moze i rukom.

Kad smo sve izmjesali dobro izraditi tijesto oko 3-4 minute, staviti u pomascenu posudu i uklopiti oko sat vremena ili dok se neudupla u kolicini. Podjeliti na 3-4 loptice i svaku razviti u tanji krug. Rastopiti putera i premazati preko razvijenog tijesta. Putem noza ili sjekaca za pizzu sjeci trokutove i formirati kiflice.

Kiflice staviti u lim sa papirom za pecenje, i pokriti ih cistom krpom oko 10 minuta dok nadodju jos malo. Svaku kiflicu premazati sa rastopljenim puterom i staviti u prethodno zagrijanu pecnicu oko 15-tak minuta ili dok nebudu lijepo rumene i pecene.

Sluziti dok su tople uz razna jela a izvrsne su kao i hladne uz razne namaze.

28.01.2008.

Salmon (loso), kuhano povrce i bulgur

Salmon (losos) , bulgur i kuhano povrce

 

Salmon:

Napraviti smjesu od pola glavice izribanog crvenog luka, par cesnja naribanog bijelog luka, malo crvene paprike, vegeta, biber (moze i ostali zacini po izboru) , 2 kasike maslinovog ulja.

Sve sastojke dobro izmjesati i staviti losos u tu smjesu pa dobro ribu marinirati u ovoj smjesi oko pola sata do sat vremena.Kada je meso spremno izvaditi ga iz smjese, i prziti na zagrijanoj tavi sa malo maslinova ulja par minuta dok neporumeni sa jedne strane pa ga prevrnuti na drugu stranu.

Nakon par minuta ubaciti u prethodno zagrijanu pecnicu i dopeci .

Povrce:

Uzeti povrce po zelji . Ja inace volim brokulu i cvijetacu. Odvojiti na manje komadice i obariti par minuta u kljucaloj vodi koju smo prethodno posolili. Iscjediti i sluziti tako ili uz preliv sira.

Bulgur:

Preprziti na malo maslinova ulja , jednu glavicu crvenog luka, par cesnja bijelog luka i  malo paradajza . Smjesi dodati kasiku ajvara i dodati oprani bulgur. Sve po-vegetiti, zaciniti sa biberom i podliti sa kljucalom supnim temeljcem. Uklopiti i kuhati na tihoj temperaturi oko 15-20 tak minuta. Kada je skuhano podliti sa malo rijetke vrhnje i staviti papirnu maramicu preko pa zatim poklopiti i pustiti da stoji 5 minuta prije sluzenja.

 


21.01.2008.

Permesan sticks

Kada pravite pizzu ostavite malo tijesta na stranu.Lagano ga pobrasnite i malo razvljajte na deblje. Nozem rezite trake velicine po zelji i ostavite ih kakve vec i jesu ili ih lagano uvijte kao na slici. Poredajte u blago pomascen pleh i pustite da malo narastu. U manju posudicu rastopite malo putera, dodajte u njega praha od bijelog luka. Pomocu cetkice svaki prutic kada je porastao premazite ovom smjesom i pospite permesan sirom. Pecite na 350 F 7-10 minuta (zavisi do pecnice) ili  dok lijepo neporumene i nebudu pecene .

p.s Uzivajte u postavljenim receptima, a ostale dobicete iduci dan :)

21.01.2008.

Krompir corba sa rizom

 

Potrebno :

1 glavica crvenog luka

par cesnja bijelog luka

1 zlica ajvara

1 veca mrkva

2-3 krompira

1 manja soljica za kahvu rize

zacini

meso po zelji

Priprema: Zagrijati serpu sa malo maslaca i na njoj preprziti glavicu crvenog luka koji isjecemo na sitno , bijelog luka te dodati opranu i sitno nasjeckanu mrkvu. Sve lagano dinstati 2-3 minute dok malo luk  i mrkva neomeksaju. Meso po zelji isjeci na manje kockice ( bilo da su pileca prsa, govedina, teletina, ili suho meso , to ostavljam vama za vas ukus).Kada smo meso preprzili i nije vise roze boje dodati ajvar, opranu rizu  i podliti sa malo kljucale vode( ili supne podloge) i pustiti da provrije dok ogulimo krompir. Krompir oguliti i isjeci na manje kockice. Dodati na povrce i lagano dinstati uz postepeno dodavanje vode . Kada je upola krompir smeksan dodati vegetu , persun, sol, biber , paprike ili sta vec ko voli kao zacin. Po potrebi dodati jos vode uklopiti i kuhati 15-tak minuta ili dok nebude skuhano(postepeno promjesati). Oni koji vole vise vodeno dodati vise vode ili supne podloge, a oni koji vole vise gusto dodavati manje tako da bude gusca corba. Po zelji na kraju kad se servira staviti zlicu kiselog vrhnja ili podliti sa malo rijetke vrhnje i sluziti dok je toplo.

 

21.01.2008.

Punjeni Calzone i salata

Punjeni calzone i salata

Recept vec ima postavljen na blogu , a mozete ga naci na sljedecem linku.

http://bosniancook.blogger.ba/arhiva/2006/06/12#283139

Naravno za salatu to ostavljam vama na mastu :)

19.01.2008.

Malo novi slicica

Posto u zadnje vrijeme mi komp slabo radi nisam mogla ni da postavljam nove slike niti nove recepte. Mislim da sam sad sredila stvar stim da sa vama djelim par novi slicica i recepata. Prvo da vidim dali mogu da postavim slike a kasnije pisemo nove recepte.Mislim da neke recepte vec imam na blogu a neke su nove pa cu ih objaviti malo kasnije.Toliko za sada.....

 

Punjeni calzone i salata

Salmon (losos) , bulgur i kuhano povrce

 

Pizza sa chedder sirom

Kuhani kupus

Dinstana teletina uz dodatak zacinjenog pire krompira

 

Krompir corba sa rizom

Krompir sa povrcem u senf sosu

Grcka sirnica

Kineska riza sa mesom  i mini eggrolls

Permesan sticks

Divlja riza sa povrcem i pohovanim mesom

Potkriza i jahnija

 

Pizza sa lukom i pilecim mesom

 

01.11.2007.

Kineski pileci stir fry

 

Pola kilograma pileceg mesa bez kostiju

1 zlica ulja (susamovog a moze i maslinovo ili obicno ulje)

1 pakovanje mjesanog povrca (zamrznuto)

1 casa supne podloge

1 zlica skrobnog brasna

Na vrhu zlice malo paprike

2 manje zlice tariyaki sosa

Zagrijati ulje u dubljoj tavi pa dodati zacinjeno pilece meso i lagano dinstati tj. prziti 3-5 minuta ili dok meso lijepo neporumeni. Dodati zamrznuto povrce i pola case supne podloge ( uzmite u kljucalu vodi i rastopite kocku za juhu po mogucnosti pilecu). Smanjiti temperaturu i  lagano kuhati 7 minuta ili dok povrce nebude skuhano kao i meso.

 

U manju posudicu sastaviti ostatak supne podloge  i ostale sastojke i sve dobro izmjesati. Dodati smjesu u meso i povrce i kuhati 3-4 minute dok se smjesa nebude gusta uz povremeno mjesanje. Ja sam posebno jos skuhala paste kao npr spagete ili pasta za alfredo ili sta vec volite i pomjesala nakraju kuhanoj smjesi i sve dobro izmjesala.

Po zelji pospite sa sjemenom susama i sluzite dok je jos toplo.

 


Noviji postovi | Stariji postovi

<< 12/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


Slana Jela

Slatka Jela
Egipatska basbusa
Amelina snickers bajadera
Amelina vikend torta
Americka red velvet torta
Americki apple pie
Americki banana puding
Americki beignets
Apple pie
Asure
Azrin kolac
Azrin kolac od jabuka
Azrina sah torta
Bajadera
Bajramska slatka
Baklava -jajarusa
Baklava sa grizom
Bijeli brijeg
Bilecki sutlijas
Biskvit kolac
Boem kocke
Bogata baklava
Bosanska sevdidzah baklava
Bosanska sljivopita(pecenje sljive)
Bosanske strudle sa dzemom
Breskvice
Brownies
Brze oblande
Brzi kolac sa keksom
Brzi kolac sa pudingom
Brzi kolac sa petit keksom
Brzi tiramisu sa jagodama
Budapest rolat
Buhtle
Cheesecake
Chocolate chip cookies
Cobbler sa breskvama
Cupcakes sa sesirom
Cokoladna babka
Cokoladne banana burritos
Cokoladne bombice
Cokoladne jabuke
Cokoladne korpice
Cokoladne puslice
Cokoladni banana rolat
Cokoladni keksici
Cokoladni kolac
Cokoladni muffinsi
Cupavci
Cupavci od cajnih kolutica
Divit baklava
Domace piskote
Domaci Bosanski lokumi
Domaci Kadaif
Domaci keksi
Dzenanine krofne
Dzul pita
Dzul serbe
Egipatska basbusa
Galinine hurmasice
Grozdje kolaci
Gurabije
Gurabije II
Halva
Halva sa grizom
Halva sa pekmezom
Hladni uzitak sa bananama
Hosaf od suhih sljiva
Hurmasice
Hurmasice II
Hurmasice na drugi nacin
Ikijas puding
Indijaner
Iznenadjenje sa bananom
Izvrsna torta
Jaffa kocke
Kadaif kolac
Kajmak baklava
Kakao kocke
Kasato piramida
Kilemendzaro torta
Kocke sa jabukama
Kocke sa keksom
Kocke sa orasima i keksom
Kokos kocke
Kokosovi keksici
Kolac jaje na oko
Kolac na metre
Kolac od borovnice
Kolac od svaceg po malo
Kolac sa jabukama
Kolac sa jagodama
Kolac sa keksom
Kolac sa malinama
Kolac sa tresnjama
Kolac sedmo nebo
Kompot sa brusnicom i smokvama
Kompot sa jogurtom
Kompot sa suhim sljivama
Kozarcankina piramida
Krem baklava
Krempita
Kuglice od smokvi
Lava kolac
Lazni cupavci
Ledene kocke
Ljetno iznenadjenje
Lutma(rahvanija)
Madjarica
Mocha kocke
Mozaik kolac
Muffinsi
Muffinsi sa borovnicom
Muffins sa borovnicom II
Napolitan torta
Neobicna strudla
Njemacki dessert
Palacinke sa nutelom i bananom
Paprnjaci
Pijesak torta
Pita sa jabukama
Plazma kolac
Potispanj sa marmeladom
Princez krofne
Princez krofne II
Puding od badema
Punjene kajsije
Rafaelo kuglice
Rahvanija
Ramazanska halva
Ramazansko slatko sa pekmezom
Razne baklave
Razvarusa
Red velvet torta
Rodjendanska torta
Rolat oblande sa smokvama
Rolat od kokosa
Rolat sa kvascem
Rolat sa marmeladom
Rugelach
Ruski kolacici
Ruzice
Sah rolat
Sah torta
Sevdidzah baklava
Slatka pita sa jabukama
Slatke kockice
Slatke role sa cimetom
Slatko iznenadjenje
Shampita
Shtrudla sa jabukama
Strudla sa orasima i cokoladom
Strudla II
Sturdla sa nutellom
Sumski dessert
Suncev sjaj
Sutlija
Tiramisu torta
Torta za djecu
Trostruki Uzitak
Tufahije
Tulumbe
Turska Poslastica
Turska rahvanija
Turska sutlija
Turske Hurmasice
Turkse kape
Turski coko puding
Turski hosaf
Ukusni kolac od jabuka i malina
Ukusni suhi kolaci
Vanila kiflice
Zebra kolac




Dzemovi

Mermelada od grozdja
Vocna Salata

Peciva i pite

E-MAIL ME

Moji linkovi i stranice koje posjecujem

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
1828848

Powered by Blogger.ba