Sarma sa zelenim kupusom bez mesa
Potrebno:
Glavica kupusa
1 glavica crvenog luka
zacini; sol, biber, vegeta
friski persun nasjeckan na sitno
1 casa rize (dobro oprane)
Priprema: Odstraniti tvrdi dio od kupusa i ubaciti ga u kljucalu vodu da ga obarimo. Poklopiti serpi i pustiti da kuha jednu 5 minuta ili dok kupus ne omeksa.
U posebu posudu preprziti luk u maslinovom ulju. Preprziti ga pa dodati opranu rizu malo preprziti pa dodati biber i sol. Dodati pola case vode i kuhati jednu 5 minuta. Nakon 5 minuta dodati friskog spinata , malo ulja , sol i biber. Izvaditi kupus i staviti ga pod hladnu tekucu vodu tako da bi zaustavili proces kuhanja. Lagano poceti odvajati listove jedan po jedan.U slucaju ako je teze za odvajati vratite nazad u kljucalu vodu jos par minuta. Uzeti dublju serpu i na dno posude staviti par listova kupusa tako da i ako zagori nece doci do sarmi. U svaki list staviti po zlicu smjese i umotati kao i sarmice od kiselog kupusa. Nataviti proces dok neupotrebimo svu smjesu i listove. Dodati pola case kljucale vode i staviti malo manji tanjir na vrh sarmi ( da nebi se sarme odmotale tokom kuhanja). Kuhati jednu 5 min. na visokoj temp pa smanjiti na tisu temp. i kuhati 20 minuta uklopljeno. Kada je skuhano mozete ga zaprziti po sopstvenoj zelji i sluziti samo ili uz dodatak rizi ili pire krompiru.
p.s ko nevoli bez mesa na isti nacin nek napravi sarme sa dodatkom mesa :)