Steak sa sosom od gorganzole i sampinjona
Sastojci potrebni:
Par komada dobrog steaka bez kostiju
sampinjoni
gorganzola sir
glavica crvenog luka
zacini
2 kasike majoneze
kasika senfa
1 kasika maslinovog ulja
Priprema: Meso dobro zaciniti pa preprziti na malo maslinovog ulja. Par minuta sa jedne i druge strane samo toliko da zarumeni pa ubaciti u pecnicu da se dopece. Za sos: Preprziti glavicu crvenog luka na malo maslinovog ulja pa dodati ociscene sampinjone izrezane na listice. Podliti sa malo juhe i pustiti da se kuha. U medjuvremenu pomocu blendera dobro umutiti gorganzolu sir, majonezu, senf i kasiku maslinovog ulja.Blago pobiberiti i sruciti smjesu na skoro przene sampinjone. Sos dobro izmjesati i ostaviti na stranu.Po potrebi dodati zacina ako nije dovoljno slano.
Kada je meso peceno ostaviti ga u orginalnom obliku ili isjeci na tanke kriske i vruc sos preliti preko mesa. Sluziti kao dodatak rizi, krompiru , povrcu ili cak uz frisku salatu.