Sarma II
Recepti slijede u toku dana......................
Potrebno:
300 gr mljevenog mesa
60 gr rize
800 gr kiselog kupusa ( glavica)
1 glavica crvenog luka
biber
1 jaje
1/2 dl ulja
1/2 l govedje supe
Priprema: Odvojiti listove kupusa i staviti ih na vecu tepsiju . Sastaviti mljeveno mesi i crveni luk, jaje,zaciniti, dodati rizu i 1/2 dl ulja. Dobro izmjesajti. Sa pripremljenom smjesom puniti lostove kupusa i motati u sarmu. Uzeti par listova i staviti na dnu serpe( tako ako bi zagorilo da nedodje do sarmi). Sada je ljetna sezona i tesko je doci do suhog mesa po mozete staviti par komada sudjuka za miris a zimi kad je sezona suhog mesa staviti komade suhog mesa. Poredati sarme , podliti sa supom, staviti prevnuti manji tanjir po povrsini sarmi ( da se nebi odmotavale tokom kuhanje ) i kuhati lagano uklopljeno nekoliko sati. Po potrebi dodati jos malo vode tokom kuhana. Kada je sarma skuhana zaciniti sarmu sa zaprskom a ko nevoli zaprsku rastopiti maslac i preliti sa malo slatke vrhnje . Sluziti uz pire krompir, ili same po zelji uz malo kiselog vrhnja.
p.s Smjesi za fil se moze dodati i malo fanta za sarme za bolji smek.