Pita sa krompirom i jajima
Sastojci potrebni:
600 gr kora za pite
300 gr luka
1 kg krompira
1 kasika vegete
5 jaja
2 dcl kisele pavlake
zacini:so, biber, ulje
Nacin pripreme: Luk isjeci i preprziti ga pa ga potpuno ohladiti. Dodati u tu smjesu oguljeni i izrendani krompir , zaciniti i izmjesati.Tepsiju pomastiti te sloziti dvije jufke stim da svaku dobro pomastite.Zatim poredati smjese pa je kasikom dobro istanjiti , pa opet prekriti sa 2 kore. Slagati neizmjerno dok nepotrosite i smjesu i jufke stim sto svake 2 kore filujete. Zatim kada ste zavrsili pomastite je malo i ostrim nozem isjecite pitu na vece kocke. Zatim izmutiti jaja i pavlaku i preliti preko gotovo napravljene pite. Ostaviti da stoji jednu 15 minuta tako da se fil upije u jufke a u medjuvremenu vi zagrijte pecnicu. Ubacite pitu nakon 15 minuta i pecite jednu 50 minuta dok nebude lijepo rumena ili zavisi do spareta. Zatim izvadite pecenu pitu i prekrijte cistom krpom pa da stoji jednu 10 minuta pa onda nozem preci izmedju kocki ponovo , jer tokom pecena kore se malo slijepe. Sluziti toplu uz ajran ili kefir.Prijatno!!!