Pizza
Sastojci potrebni za dvije pizze srednje velicine:
3 solje brasna
kasicica soli
malo secera
2 kasike maslinovog ulja
mlaka voda u kojoj je natopljen kvasac
sirovi po zelji kao sto su: mozzarella, chedder, permesan, edamer itd
ostali sastojci po zelji kao sto su: razne salame, mesa, povrce
konzerva paste od paradajza pomjesana sa malo oregana i maslinovog ulja
Nacin pripreme: Prvo nakvasiti kvasac u mlaku vodu sa malo secera da nakvasa. Nakon 5-10 minuta uzeti vecu ciniju u koju stavimo brasno, so, malo secera, maslinovo ulje pa sve zamjesimo sa kvascom i mlakom vodom i po potrebi dodamo jos vode. Tjesto zakuhati kao za hljeb .Zatim izvrnuti na pobrasnjen sto i jako dobro namladiti jufku u vecu loptu dok se nebude ljepila za ruke i bude potpuno glatka. Zatim uzeti ciniju i dobro pomastiti sa maslinovim uljem pa staviti izradjenu jufku u ciniju i premazati sa jos malo ulja.Uklopiti cistom krpom i ostaviti da nadolazi jednu sat vremena. Zatim podjeliti na dvije polovine i na pomascen lim za pizze dobro ih istanjiti. Uzeti pastu od paradajza i pomjesati sa malo maslinovog ulja i oregana i premazati pizzu tankim slojem.Po sosu redati sira pa red mesa, povrca ili salame te zaciniti sa ostatkom sira. Stavljati pizu u prethodno zagrijanu pecnicu na 475 F na srednju resetku jednu 10-tak minuta ili dok neporumeni i sirovi se svi istope. Sluziti toplo uz razne salate......