Neobicna sirnica
Sastojci potrebni:
pakovanje jufki
2 case fete sira izmrvljenog
manja casa persuna sto sitnije nasjeckano
pola case mlijeka
Za sos:
2 jajeta
170 ml mlijeka
maslaca za premazivanje
malo kisele vode za prskanje
Nacin pripreme: Tepsiju dobro pomastiti.Staviti jednu koru jufke pa premazati sa rastopljenim maslacom. Staviti drugu koru pa opet uciniti isto. Svaku koru po malo poprskati sa kiselom vodom da bi imala ukus domaci jufki. Staviti smjesu od sira, mlijeka i malo persuna pa prekriti sa druge 3 jufke. Slijediti redoslijed dok se jufke ili smjesa ne prevedu kraju. Obratiti paznju da ostavimo 3 jufke za vrha pite na stranu. Kada smo sve zavrsili i prekrili sa ostale jufke koje smo ostali za vrha pite onda cemo lagano visak jufke da podvrnemo i prelijepo sa sosom koje dobijemo od jaja i mlijeka i staviti u zagrijanu pecnicu da se pece. Peci jednu 25-30 minuta ili dok nebude lijepo rumene. Podliti sa malo pavlake po zelji i sluziti toplo uz ajran ili kiselo mlijeko.