Punjene cufte sa sosom
Sastojci potrebni:
paket mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
2 kasike prezle
2 kasike permesan sira
vegeta, biber, so, malo praha od bijelog luka ako imate
2 jaja
brasna po potrebi
krompir za pire
Nacin pripreme: Mljeveno meso dobro izmjesati sa izribanom glavicom crvenog luka, dodati ostale sastojke dobro izmjesati i ostaviti u frizider jednu sat vremena da se smjesa malo scvrsti.U medju vremenu oguliti krompir i staviti da se kuha u blago posoljenoj vodi. Zatim izvaditi smjesu mesa iz frizidera i rukama kidati vece komade velicine veceg jajeta. Pomalo uvaljati u brasno i palcem izdubiti sredinu cufti i tako redati u zagrijanu tavu sa uljem.Prziti samo toliko da bi se odozdo malo zarumenili a onda staviti u prethodno zagrijanu pecnicu da se peku jednu 25 minuta ili dok nebudu pecene. Pire napraviti sa mlijekom, malo slatke pavlake , sira po zelji i zaciniti sa soli. Uzeti par kasika pire krompir i staviti u plasticnu vrecicu za sendvice te otkinuti vrh kesice na malo veci izlaz i tako istisnjivati i puniti cufte pecene sa pire krompirom. Svaku cuftu tj vrh krompira posuti sa crvenom paprikom i redati ih na lim i staviti u pecnicu bez masnoce samo par minuta da krompir malo porumeni.
Za sos(umak):
1 kocka za juhu
2 kasike brasna
malo ulja (vec imate u tavi u kojoj su se przile cufte)
1 manja casa vode
pola case paradajz sosa
2 kasike pavlake
biber, persun po zelji
Nacin pripreme: Uzeti tavu u kojoj su se przile cufte jer su vec pune ukusa i komadica od cufti.Ako imate previse ulja iscjedite tako da vam ostane najmanje 2 kasike ulja u toj tavi.Na tako vrelo ulje i tavu stavite 2 kasike brasna i kocku za juhu.Dobro izmjesati te podlijte sa vodom uz konstanto mjesanje. Dodajte paradajz sos i sve dobro zacinite sa biberom.So nije potrebna jer ste stavili kocku za juhu. Ako je gusto dodajte jos vode.Podlijte sa 2 kasike slatke pavlake i smanjite temperaturu. Izvadite cufte sa lima i redajte u tako pripremljen sos tako da i cufte upiju malo umaka. Po zelji ili sluzite ih same ili uz podlogu pire krompira. Prelijte sa sosom za bolji ukus.Prijatno....