Budapest rolat
Sastojci potrebni :
5 bjelanjaka
300 ml secera
150 gr ljesnjaka
2 kasike kakao praha
100 ml brasna
3 kasike badema listova
300 ml slatke pavlake
300 gr ili jedna konzerva mandarini- kriski
Nacin pripreme: Zagrijati pecnicu na 150 C. Ljesnjake dobro ili u procesoru (mikseru ) ostrim nozevima samljeti ili dobro istuci sa cekicom za kuhanje. U jednu manju posudu sastaviti brasno i kako prah pa sve sastaviti sa ljesnjacima.Bjelanjke dobro izmutiti dok nepocnu da se scvrstavaju pa dodati secer i mutiti dok nedobijete cvrsti snijeg.Umjesati lagano smjesu sa ljesnjacima i lijepo rasporediti na tanki lim koji smo prethodno dobro podmazali i oblozili sa papirom za pecenje. Po tako pripremljenom tijestu i izlivenom posuti listice badema. Peci jednu 20-tak minuta stim sto nakon 15 minuta smanjimo temperaturu skroz na 175 C. Kada je peceno izvaditi lim iz pecnice i lagano rolat izvaditi skupa sa papirom na resetke za hladjenje i ohladiti potpuno.Zatim lagano prevrnuti na drugi komad papira ili tacnu , tako da bi mogli oguliti papir sa dna kolaca.Ako budete imali problema da skinete papir malo ga pokvasite sa vodom prvo pa onda gulite.Ocjediti mandarine iz konzerve , umutiti pavlaku u cvrsti slag sa malo secera i umjesati mandarine u gotovi slag. Premazati lijepo preko pecenog kolaca i urolati u rolat. Otkinuti ivice kolaca i onda rolat prebacite na ukrasni tanjir i ostavite da se hladi u frizideru jednu par sati .Takodje moze se komotno i zamrznuti.Prije sluzenja rolat posuti ili sa secerom u prahu ili sa rastopljenom cokoladom. Prijatno :)