Welcome

15.01.2007.

Razne Baklave

Baklava od badema

Sastojci:
12 listova gotovih jufki 
Za nadjev:
250 g maslaca
200 g badema
80 g grozdjica
muskatni orascic
Za sirup:
300 g secera
500 ml vode
1 vanilin secer
sok od 1 limuna


Nacin pripreme:Lim velicine oko 30 x 15 cm prelijte rastopljenim maslacem i slozite na dno 4 do 5 listova jufki, koje ste izrezali prema velicini pleha, a svaki poprskajte maslacem. Listove jufke slozite redom i svaki pospite mjesavinom mljevenih badema, grozdjica i struganoga muskatnog orascica sve dok ne potrosite nadjev. Na samom vrhu slozite preostalih 4 do 5 listova. Prije pecenja nadjevene jufke izrezite nozem u obliku romba ili kocaka. Prelijte rastopljenim maslacem i stavite u pecnicu na oko 200°C. Pecite dok baklava ne porumenu. Pecenu baklavu nakon vadjenja iz pecnice prelijte ohladjenim sirupom i ostavite 2 do 3 sata da upije sirup. Sirup pripremite tako da secer, vanilin secer i vodu dobro prokuhate i umijesate sok od limuna.

Baklava sa jogurtom

Sastojci potrebni:

gotove jufke

4 jaja

2 dcl ulja

2 obicna jogurta

prasak za pecivo

400 gr mljevenih oraha

korica od jednog limuna

po zelji malo grozdjica a nije ni potrebno

Agda:

700 gr secera

7 dcl vode

vanila secer

1 limun

Nacin pripreme: Dobro izmjesati jaja, secer, ulje i jogurt sa koricom od jednog limuna.Dodati prasak te sve dobro izmjesati. Svaki listic jufke premazati sa ovom smjesom a svaku trecu jufku posuti sa mljevenim orasima i po zelji grozdjicama i slijediti ovaj postupak dok se sva masa ne utrosi.Zadnji sloj dobro namazati sa puterom ili uljem tako da se jufke nebi digle previse tokom pecenja. Izrezati kockice po zelji i peci jednu sat i po na nizoj temperaturi. Kada je baklava pecena preliti je sa agdom od sastojaka navedenih u receptu.Baklavu dobro ohladiti i sluziti po potrebi, visak zapakovati i zamrznuti.

Kajmak baklava

Potrebno: jufke( napravljene uz dodatak 1 zumanceta);za nadjev: 4 jajeta, 4 kasike meda, 30 dkg slatkog kajmaka (skinutog sa kuhanog mlijeka) 10 dkg badema;za zaljev: 70-100 dkg secera i limunov sok.

Priprema: Umutite zumanjca, umjesajte med i kajmak. U ovu smjesu dodajte cvrsto izlupane bjelanjke. Na kraju dodajte i mljevene bademe. U namascenu tepsiju slozite 4 kore, svaku zacinite rastopljenim maslacem. Na poslednju stavite nadljev. Postupak ponavljajte dok ne utrosite sve jufke i nadljev. Pecite 10 minuta na jacoj i 30 minuta na slabijoj vatri. Za to vrijeme napravite zaljev (stavite secer u vodu ali tako da bude uronjen 1-2 cm) Pecenu baklavu izrezite na kocke ili rombove, zalite toplim zaljevom i vratite u pecnicu. Ostaviti je tako da stoji preko noci.

Obicna baklava

Sastojci potrebni: 2 kg tankih kora,1/2 kg mljevenih oraha,topljeni puter po potrebi,1/2 kg secera ,limun, voda 
 

Nacin pripreme: Orahe prvo dobro samljeti, ko nevoli da je mljeveno moze ih pola samljeti a pola nasjeckati na malo vece komade. U podmazanu tepsiju redati jufke stim da svaku jufku premazemo sa puterom pa onda posipamo smjesu od oraha.Proces slijediti dok se sav materijal ne utrosi. Zatim jako ostrim nozem izrezati na kockice po zelji . Zatim rastopiti putera i politi ga po tako rasjecenim komadima baklave. Peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 150 C dok se kocke nepocnu da odvajaju.Pecenu baklavu preliti sa vrelom agdom.
 

Rolat baklava od oraha i jabuka

Sastojci potrebni:12 kora gotovih kupljenih, 100 gr putera,6 jaja, 6 kasika secera, 6 kasika brasna, 200 gr mljevenih oraha, 1 kg kiselih jabuka narendanih, 500 gr secera, 4 dcl vode, sok od pola limuna i vanila secer.

Nacin pripreme: Puter rastopiti i ostaviti da stoji na mlakom mjestu.Jaja , secer i brasno umutiti kao za rahvaniju. Uzeti 4 kore i slagati u tepsiju stim da svaku dobro poprscemo sa puterom. Na zadnju tj cetvrtu staviti trecinu od rendanih jabuka, i oraha i preliti sa masom od jaja. Cvrsto umutati u rolu i tako raditi jos dva puta stim da dobijete ukupno 3 rolata.Svaku rolu zasjeci nozem na komade zeljene velicine i zaliti sa ostalim puterom. Peci jednu 5 minuta na 180-200 C pa smanjiti i peci dok baklava se ne ispece i nebude lijepo rumena.Skuhati agdu dok se baklava pece i preliti preko vruce baklave te ostaviti je da se hladi.

Baklava sa mlijekom

Sastojci potrebni:1 litra mlijeka, 250 gr secera, 125 gr griza, 5 jaja, 3 kasike putera, vanila secer, paket gotovih jufki (12 listova)

Nacin pripreme:Skuhati mlijeko pa u njega skuhati griz. Jaja izmjesati sa secerom i vanila secerom pa umjesati pripremljeni skuhani griz. Dodati puter te sve dobro izmjesati i ostaviti da se ohladi uz povremeno mjesanje da se nebi skorilo.Uzeti tepsiju velicine 30 X 20 cm i premazati sa puterom pa sloziti polovicu jufke jednu na drugu uz mazanje sa puetom. U sredinu istresti masu pripremljenu sa grizom i poklopiti ostalim jufkama. Izrezati na kockice i staviti da se pece jednu 40 minuta na 175 C.U medjuvremenu skuhati agdu sa 5 dcl vode i 700 gr secera u koju stavimo malo limunove korice i kasiku limunova soka. Vrucu baklavu preliti sa vrelom agdom , ohladiti i sluziti.

 Moja baklava sa grizom

Potrebni sastojci:1 veca solja za kahvu ulja,1 veca solja za kahvu griza,3 jaja,1 prasak za pecivo,1 solja secera malo soli,1 solja mlijeka ili slatke vrhnje,1 gotove juhke

Nacin Pripreme:Pomjesaj te sve sastojke mikserom, i stavite dvije do tri juhke i svaku pomastite, i odozgo ono uzmite kutlacu i prelij sastav po svakoj juhki.I tako redajte red jesnog red drugog.Kad se ispece napravi agdu i prelijte, i kad se ohladi jedite uuuuuuuuuuu vidjecete kako je dobra Pokusaj te nece te se prevarit naravno ako volite griz .

Baklava sa tiritom:

Sastojci potrebni:

25 tankih jufki domacih ili kupljeni

600 gr oraha

puter za mazanje

Za tirit:

oko 1 kg brasna

3 jaja

250 gr putera neslanog

Agda:

2 kg secera, 1 litar vode, limunov sok i par kriski limuna za ukras.

Nacin pripreme: Prvo napraviti tirit stim sto brasno, jaja , i maslo se umijesaju dobro  dok se nedobije tvrdo tijesto. Zatim to tijesto protjerati kroz djevdjir pa cemo dobiti sitne mrvice, koje treba sasuti na cistu plahtu , rasiriti ih na sto tanje slojeve i pustiti da se prosuse bar jedan dan uz redovno mjesanje.Inace kad pravim baklavu prije na dan napravi tirit pa sutradan slazem i pravim baklavu. Orahe dobro samljeti ili po zelji isjeci nozem na manje komade ko voli malo krupnije. Pomastiti tepsiju i prekriti je sa 5 kora jufki stim da svaku dobro premazemo tj pomastimo sa puterom. Zatim posuti sa sakom (tankim slojem ) tirita, pa opet prekriti sa 5 slojeva jufke stim da svaku pomastimo dobro ,pa petu dobro posuti sa smjesom oraha i ja stavim kesicu do dvije vanila secera u orahe.Opet slagati 5 jufki sa redovnim mazanjem putera. Ukupno treba da imate 5 puta redova jufki , 2 sloja tirita i 2 sloja oraha.Zadnju koru lijepo pomastiti i izrezati na kocke po zelji i staviti da se pece na srednjoj temperaturi. Dok se baklava pece, pripremiti agdu od secera ( oprobajte pa po ukusu stavljte ili vise ili manje )i vode i kuhati jednu 10-15 minuta  pa dodati limunov sok i kriske limuna. Kada je baklava pecena zaliti je sa agdom i uklopiti te ostaviti da se hladi. Baklava sa tiritom mi je mnogo ljepsa jer bude socnije posto tirit vise popije agde nego kad su sami orasi.

Savjet: Ako koristite kupovne jufke prije svakog mazanja maslacom poprscite svaku jufku sa kiselom vodom (radenskom) i tako isto i zadnju jufku, ovo ce vam unistiti miris kupovne jufke i nece vam biti nimalo suhe.Ukus bude identican domacim jufkama. Takodje visak baklave ne bacajte vec spakujte i bacite u zamrzivac idealno je za kasnije, bude kao i istom frisko napravljenje. 

Sevdidzah baklava

 Sastojci potrebni:10 jaja, 3 solje secera, 1kg kajmaka, pola litre ulja, 1 prasak za pecivo, 1 kvasac, pola margarina brasna po potrebi ,pakovanje jufki .

Nacin pripreme: Sve sastojke zamjesiti kao za patispanju i ostaviti da nadolazi.Kada je smjesa nadosla onda staviti u tepsiju 2 lista jufke i tu smjesu izliti po jufki i opet prekriti sa listovima jufke.Staviti u sporet i staviti da se pece u prethodno zagrijanu pecnicu. Pripremiti agdu kao sto je pravimo i za baklave i pred sami kraj pecenja zalijevati po malo sa agdom .Malo znaci zaliti pa staviti u pecnicu pa opet nakon par minuta i sve tako dok se sva agda ne utrosi.Kada je gotovo isjeci na zeljene komade i sluziti .

Krem baklava

Sastojci potrebni:Za fil baklave je potrebno :6 zumanaca, 500 ml vruceg mlijeka ,pola case brasna, 4-5 kasika secera ,1 vanila secer , pakovanje jufki i maslac za premazivanje.

Za agdu:   7-8 fildzana secera ,250 ml vode, 1 kasika limunove korice ili 2-3 kriske limuna, vanila secer .

 Priprema: Da bi napravili fil zumanjke umutimo sa secerom skupa i mutimo dok nebude blijede boje i prilicno kremasto. Umjesati brasno i sve dobro izmjesati. Lagano dodavati vruco mlijeko i kuhati dok smjesa nepostane gusta kao puding uz konstantno mjesanje sa zicom za kuhanje. Zatim smanjiti temperaturu na sto nizu i kuhati jos par minuta. Skinuti sa pleha i dodati paket vanila secera.Zatim napraviti sirup tako sto izmjesamo vodu i secer i pustimo da kuha, zatim dodamo sok od limuna ili par kriski limuna i pustimo jednu 5 minuta da se ukuha u sirup.Pecnicu zagrijati na 350 F. Uzeti cetvrtastu ili manju okruglu tepsiju i dobro namazati sa maslacem. Zatim staviti na podmascenu tepsiju list jufke pa dobro premazemo cetkicom maslac po jufki, tako poredati pola pakovanja stim sto svaki mastimo i redamo jednu na drugu jufku pa onda stavimo sav fil u sredino u onda prekrijemo ostatkom jufki koje takodje mastimo svaki put .Zadnjom jufkom prekriti i lagano podvrniti , dobro pomastiti i izrezati na 30 kockica manji . Peci na zagrijanoj pecnici na 35 F jednu 30 minuta. Zatim smanjiti na 300 F pa prekriti sa folijom baklavu i nastaviti peci jos 30 minuta tako da ce folija da sprijeci da nebi zagorijelo.Kada je peceno izvaditi iz pecnice i preliti sa hladnim sirupom vrucu baklavu.Pustiti da odstoji par sati pa onda nozem opet preci po kockama tako da provjerimo dali je sve lijepo odrezano do kraja kako bi mogli lijepo da vadimo svaku kocku. Napomena: Ako su domace jufke i malo deblje onda podjelite fil na dva puta pa umjesto da ga bude samo na sredini filujte ga dva puta.Po zelji izmedju jufki mozete posuti i malo oraha sa secerom tako da dobijete dva razlicita ukusa. Baklavu kada je hladna prije serviranja posuti ili sa mljevenim pistacijama ili sa malo mljevenih oraha. Prijatno...

Nadam se da ce vam ovi recepti dati neke ideje oko pravljenja baklave za Bajram. Prijatno !!!

<< 01/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


Slana Jela

Slatka Jela
Egipatska basbusa
Amelina snickers bajadera
Amelina vikend torta
Americka red velvet torta
Americki apple pie
Americki banana puding
Americki beignets
Apple pie
Asure
Azrin kolac
Azrin kolac od jabuka
Azrina sah torta
Bajadera
Bajramska slatka
Baklava -jajarusa
Baklava sa grizom
Bijeli brijeg
Bilecki sutlijas
Biskvit kolac
Boem kocke
Bogata baklava
Bosanska sevdidzah baklava
Bosanska sljivopita(pecenje sljive)
Bosanske strudle sa dzemom
Breskvice
Brownies
Brze oblande
Brzi kolac sa keksom
Brzi kolac sa pudingom
Brzi kolac sa petit keksom
Brzi tiramisu sa jagodama
Budapest rolat
Buhtle
Cheesecake
Chocolate chip cookies
Cobbler sa breskvama
Cupcakes sa sesirom
Cokoladna babka
Cokoladne banana burritos
Cokoladne bombice
Cokoladne jabuke
Cokoladne korpice
Cokoladne puslice
Cokoladni banana rolat
Cokoladni keksici
Cokoladni kolac
Cokoladni muffinsi
Cupavci
Cupavci od cajnih kolutica
Divit baklava
Domace piskote
Domaci Bosanski lokumi
Domaci Kadaif
Domaci keksi
Dzenanine krofne
Dzul pita
Dzul serbe
Egipatska basbusa
Galinine hurmasice
Grozdje kolaci
Gurabije
Gurabije II
Halva
Halva sa grizom
Halva sa pekmezom
Hladni uzitak sa bananama
Hosaf od suhih sljiva
Hurmasice
Hurmasice II
Hurmasice na drugi nacin
Ikijas puding
Indijaner
Iznenadjenje sa bananom
Izvrsna torta
Jaffa kocke
Kadaif kolac
Kajmak baklava
Kakao kocke
Kasato piramida
Kilemendzaro torta
Kocke sa jabukama
Kocke sa keksom
Kocke sa orasima i keksom
Kokos kocke
Kokosovi keksici
Kolac jaje na oko
Kolac na metre
Kolac od borovnice
Kolac od svaceg po malo
Kolac sa jabukama
Kolac sa jagodama
Kolac sa keksom
Kolac sa malinama
Kolac sa tresnjama
Kolac sedmo nebo
Kompot sa brusnicom i smokvama
Kompot sa jogurtom
Kompot sa suhim sljivama
Kozarcankina piramida
Krem baklava
Krempita
Kuglice od smokvi
Lava kolac
Lazni cupavci
Ledene kocke
Ljetno iznenadjenje
Lutma(rahvanija)
Madjarica
Mocha kocke
Mozaik kolac
Muffinsi
Muffinsi sa borovnicom
Muffins sa borovnicom II
Napolitan torta
Neobicna strudla
Njemacki dessert
Palacinke sa nutelom i bananom
Paprnjaci
Pijesak torta
Pita sa jabukama
Plazma kolac
Potispanj sa marmeladom
Princez krofne
Princez krofne II
Puding od badema
Punjene kajsije
Rafaelo kuglice
Rahvanija
Ramazanska halva
Ramazansko slatko sa pekmezom
Razne baklave
Razvarusa
Red velvet torta
Rodjendanska torta
Rolat oblande sa smokvama
Rolat od kokosa
Rolat sa kvascem
Rolat sa marmeladom
Rugelach
Ruski kolacici
Ruzice
Sah rolat
Sah torta
Sevdidzah baklava
Slatka pita sa jabukama
Slatke kockice
Slatke role sa cimetom
Slatko iznenadjenje
Shampita
Shtrudla sa jabukama
Strudla sa orasima i cokoladom
Strudla II
Sturdla sa nutellom
Sumski dessert
Suncev sjaj
Sutlija
Tiramisu torta
Torta za djecu
Trostruki Uzitak
Tufahije
Tulumbe
Turska Poslastica
Turska rahvanija
Turska sutlija
Turske Hurmasice
Turkse kape
Turski coko puding
Turski hosaf
Ukusni kolac od jabuka i malina
Ukusni suhi kolaci
Vanila kiflice
Zebra kolac




Dzemovi

Mermelada od grozdja
Vocna Salata

Peciva i pite

E-MAIL ME

Moji linkovi i stranice koje posjecujem

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
1698618

Powered by Blogger.ba