Neobicni burek
Sastojci potrebni:
1-2 kg kora kupovnih a moze i domaci
300 gr ili vise po zelji mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
4 jaja
1 kisela vrhnja
1,5 cosa brasna
1 casa jogurta
soli
1 fildzan ulja
Nacin pripreme: Prvo napraviti fil na sljedeci nacin. Vrhnju, jogurt, jaja, ulje , sol i brasno sve skupa izmjesati sa mikserom u glatki fil bez grudvica. Meso preprziti skupa sa jednom glavicom crvenog luka koji smo sitno nasjeckali pa iscjediti ako ima viska masnoce. Zaciniti sa biberom i vegetom i ostaviti na stranu. Uzeto okruglu tepsiju i pomastiti je pa redati jednu koru pa fil, pa drugu koru pa fil, pa trecu koru i smjese mesa.Prekriti sa jufkom pa opet fil 2 puta pa meso i tako dok se sva smjesa ne utrosi. Ivice lagano sa nozem podmotati ispod bureka tako da bude lijepog oblika. Pomastiti i staviti da se pece jednu pola sata do 40 minuta zavisi do visine bureka.Pred sami kraj podliti sa malo kljucale vode, soli i masla, pa vratiti u pecnicu jos par minuta. Po zelji preliti sa malo mlijeka i maslaca rastopljenog ili pavlakom.Ohladiti pa izrezati na zeljene kocke i sluziti dok je toplo.
Takodje moze se praviti i rolat na sljedeci nacin.Uzeti kupovne jufke, pa napraviti meso tj preprziti i pripremiti fil pa redati na sljedeci nacin.Staviti jednu jufku pa fil, pa opet jufku pa fil , tako 4 puta staviti jufku i fil pa pokriti sa petom jufkom na koju stavimo meso pa urolamo u rolat i stavljamo u tepsiju.Po zelji premazati sa jajetom i posuti malo susama i peci . Rezati na krugove velicine po zelji i sluziti dok je toplo.Prijatno!!!!