Hamburgeri sa sosom i kremastim pire krompirom
Sastojci potrebni za hamburgere:
paket mljevenog mesa
glavica crvenog luka
par cesnja bijelog luka (ili prah)
mala casa prezle
2 kasike vode mlake
fildzan permesan sira
sol
biber
Nacin pripreme; Meso izmjesati sa sitno nasjeckanim crvenim i bijelim lukom.Dodati prezlu, permesan sir, vodu, i sve dobro izmjesati pa zaciniti sa biberom i soli. Oblikovati hamburgere i staviti u pecnicnu na 375 jednu 40-45 minuta ili dok nebudu peceni.
Za sos:
10 vecih sampinjona
2 kasike maslaca
2 kasike brasna
1 fildzan slatke pavlake
1 manja casa mlijeka
biber
sol
Nacin pripreme: U tavi u kojoj su se pekli hamburgeri staviti i preprziti nakrizane sampinjone. Kada su preprzeni staviti ih na tanjir pa onda izliti masnoce ako je ostalo jos od mesa i u tu tavu staviti 2 kasike maslaca i 2 kasike brasna.Na tihoj temperaturi pustiti da se stopi maslo i malo upije brasno pa onda zicom za mjesanje izmjesati dobro i dodati mlijeko i pavlaku i przene sampinjone.Smanjiti temperaturu i pustiti da se sos zgusne i izjednaci.Ako je pregust dodajte jos mlijeka. Po zelji dodati malo permesan sira. Kada se je sos zgusnio izvaditi ga i preliti preko hamburgera.
Za pire:
3-4 veca krompira
10-tak cvijetova od cvijetace
voda
sol
chedders sir
kasika vrhnje
Priprema: Cvijetove od cvjetace skupa kuhati sa krompirom koje smo oprali i prerezali na manje komade, pa posolili vodu.Kada je mehko , i dovoljno skhano procjediti vodu.U krompir dodati casu chedder sira, kasiku kisele vrhnje pa sve dobro izgnjeciti i izmjesati.Ako nije slano dodati jos soli.Sve skupa servirati po zelji i sluziti dok je toplo.Prijatno!!!!