Welcome

01.07.2006.

Razni Bosanski Cevabi

Sta je zapravo cevab? Iako nema precizne definicije, moglo bi se reci da se radi o jelima od mesa ili tacnije , radi se i "na komade isjecenom kuhanom ili dinstanom mesu sa dosta zacina i umaka"

Uobicajeni cevab

Potrebno je : 80 gr masnijeg mesa, 12 dkg masla, 3 glavice luka, nekoliko cesnja bijelog luka, 4 dkg ukuhanog paradajza, 8 dkg mrkve, 2 dkg persuna, te malo aleve paprike, bibera i soli.

Priprema: Oprati meso i izrezati komade, a u medjuvremenu isjeckati crveni luk, cesnjak, persun i mrkvu.Zatim se svemu tome doda voda i masnoca te se to prokuha. Kada se prokuja skine se pjena i dodaju so , biber i ukuhani paradaz, a zatim cevab staviti na tihu vatru da lagano vrijucka. Pri kraju kuhanje dodaje se aleva paprika. Treba voditi racuna da se cevab servira sa dosta umaka, pa se ne smije dozvoliti da cevab previse isuvise uvrije.

Travnicki cevab

Potrebno: 70 dkg debljeg mesa (najbolje od buta) 70 dkg crvenog luka, 1 zelena paprika (babura), nekoliko svjezih paradajza, malo krompir , masnoce , biber i mljeveni i u zrnu , te malo soli.

Priprema: Meso se opere i izreze na osrednje komade, luk se ocisti i svaka glavica vertikalno unakriz presjece na cetiri djela, paprika ocisti i izreze na kolutice, krompir oguli i izreze na kockice.Sve se posoli , doda nekoliko zrna bibera, sve izmjesa i slozi u posudu. Na to se ukriza paradajz (da pusti sok) ili uzavrije malo juhe i doda ukuhani paradajz. Cevab se poklopi i polahko dinsta na umjerenoj temperaturi. Po potrebi se dodaje malo vode, samo toliko da cevab ne bi zagorio.

Pileci cevab

Potrebno : 1 deblje pile, 5 glavica crvenog luka, 3 paradajza , 1 kasika kravljeg masla, milerama ili pavlakse, pola kasike brasna , malo soli i na vrhu noza aleve paprike.

Priprema: Oprati i isjeci pile po zglavicama, pa ga stviti u zdjelu , te na njega iskosati crveni luk, izrezati paradajz, dodati malo soli, alevu papriku i jednu kasiku kravljeg masla. Zatim sve to pustiti da se lagano dinsta. Kada je meso vec izdinstano, posuti sa pola kasike brasna, te pustiti da se i brasno izdinsta, te doliti vode i pustiti da se sve dokuha.Na gotov cevab dodaje se mileram ili pavlaka.

Ljuti cevab

Potrebno: 60 dkg debljeg mesa (bravece ili junece), 1 ljuta paprika, 30 dkg sitnijih glavica crvenog luka, 2-3 paradajza, 10 dkg mrkve, masnoca, malo sirceta, malo bibera, cimeta u kori , karanfilica i soli.

Priprema: Ocistite luk i cjele glavicice stavite na masnocu , dodati izrezan paradajz, sitnoisjeckanu mrkvu i ljutu papriku, malo bibera koji karanfilic, cimet u kori i so.Meso oprati i izrezati na zalogaje, poredati po luku, dodati sirce i malo vode, te dinstati na umjerenoj temperaturi.

Hadzijski cevab

Potrebno: 90 dkg janjeceg mesa, 20 dkg masla, 50 dkg crvenog luka, 30 dkg paradajza, 30 dkg paprike babure, spagete,1,5 dkg soli, 0,5 dkg bibera, 1 kesica cimeta i 1 vezica persuna.

Priprema: Meso se dobro opere , posusi, i isjece na krupnije trake (rezance).U jednoj posudi se zagrije masnoca na koju se stavlja meso i przi dok ne pozuti , a u drugu se stavlja drugi dio masnoce i u njoj se przi iskosani crveni luk. Kada je napola przen, spaja se sa mesom i nastavlja dinstati.U medjuvremenu, paprike ocistiti , isjeci na krupnije rezance i dadati na meso luk.Kada je jelo vec gotovo , dodaje se izrezani paradajz, sitno isjeckan persunov list, biber, cimet, i so pa se sve dobro izmjesa i po potrebi dodaje juhe od kostiju ili vode. U medjuvremenu, pergament papir poredati na sto, pa cevab razvnomjerno rasporediti na svaki papir. Coskove papira skupiti na gore i vezati spagom. Tada ga staviti u pleh uliti malo vode i staviti u pecnicu da se zapece na umjerenoj temperaturi oko 15 tak minuta. Servira se na tanjure skupa sa pergamentom.

Recepti iz knjige: Bosanska Sofra

<< 07/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


Slana Jela

Slatka Jela
Egipatska basbusa
Amelina snickers bajadera
Amelina vikend torta
Americka red velvet torta
Americki apple pie
Americki banana puding
Americki beignets
Apple pie
Asure
Azrin kolac
Azrin kolac od jabuka
Azrina sah torta
Bajadera
Bajramska slatka
Baklava -jajarusa
Baklava sa grizom
Bijeli brijeg
Bilecki sutlijas
Biskvit kolac
Boem kocke
Bogata baklava
Bosanska sevdidzah baklava
Bosanska sljivopita(pecenje sljive)
Bosanske strudle sa dzemom
Breskvice
Brownies
Brze oblande
Brzi kolac sa keksom
Brzi kolac sa pudingom
Brzi kolac sa petit keksom
Brzi tiramisu sa jagodama
Budapest rolat
Buhtle
Cheesecake
Chocolate chip cookies
Cobbler sa breskvama
Cupcakes sa sesirom
Cokoladna babka
Cokoladne banana burritos
Cokoladne bombice
Cokoladne jabuke
Cokoladne korpice
Cokoladne puslice
Cokoladni banana rolat
Cokoladni keksici
Cokoladni kolac
Cokoladni muffinsi
Cupavci
Cupavci od cajnih kolutica
Divit baklava
Domace piskote
Domaci Bosanski lokumi
Domaci Kadaif
Domaci keksi
Dzenanine krofne
Dzul pita
Dzul serbe
Egipatska basbusa
Galinine hurmasice
Grozdje kolaci
Gurabije
Gurabije II
Halva
Halva sa grizom
Halva sa pekmezom
Hladni uzitak sa bananama
Hosaf od suhih sljiva
Hurmasice
Hurmasice II
Hurmasice na drugi nacin
Ikijas puding
Indijaner
Iznenadjenje sa bananom
Izvrsna torta
Jaffa kocke
Kadaif kolac
Kajmak baklava
Kakao kocke
Kasato piramida
Kilemendzaro torta
Kocke sa jabukama
Kocke sa keksom
Kocke sa orasima i keksom
Kokos kocke
Kokosovi keksici
Kolac jaje na oko
Kolac na metre
Kolac od borovnice
Kolac od svaceg po malo
Kolac sa jabukama
Kolac sa jagodama
Kolac sa keksom
Kolac sa malinama
Kolac sa tresnjama
Kolac sedmo nebo
Kompot sa brusnicom i smokvama
Kompot sa jogurtom
Kompot sa suhim sljivama
Kozarcankina piramida
Krem baklava
Krempita
Kuglice od smokvi
Lava kolac
Lazni cupavci
Ledene kocke
Ljetno iznenadjenje
Lutma(rahvanija)
Madjarica
Mocha kocke
Mozaik kolac
Muffinsi
Muffinsi sa borovnicom
Muffins sa borovnicom II
Napolitan torta
Neobicna strudla
Njemacki dessert
Palacinke sa nutelom i bananom
Paprnjaci
Pijesak torta
Pita sa jabukama
Plazma kolac
Potispanj sa marmeladom
Princez krofne
Princez krofne II
Puding od badema
Punjene kajsije
Rafaelo kuglice
Rahvanija
Ramazanska halva
Ramazansko slatko sa pekmezom
Razne baklave
Razvarusa
Red velvet torta
Rodjendanska torta
Rolat oblande sa smokvama
Rolat od kokosa
Rolat sa kvascem
Rolat sa marmeladom
Rugelach
Ruski kolacici
Ruzice
Sah rolat
Sah torta
Sevdidzah baklava
Slatka pita sa jabukama
Slatke kockice
Slatke role sa cimetom
Slatko iznenadjenje
Shampita
Shtrudla sa jabukama
Strudla sa orasima i cokoladom
Strudla II
Sturdla sa nutellom
Sumski dessert
Suncev sjaj
Sutlija
Tiramisu torta
Torta za djecu
Trostruki Uzitak
Tufahije
Tulumbe
Turska Poslastica
Turska rahvanija
Turska sutlija
Turske Hurmasice
Turkse kape
Turski coko puding
Turski hosaf
Ukusni kolac od jabuka i malina
Ukusni suhi kolaci
Vanila kiflice
Zebra kolac




Dzemovi

Mermelada od grozdja
Vocna Salata

Peciva i pite

E-MAIL ME

Moji linkovi i stranice koje posjecujem

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
1683259

Powered by Blogger.ba